Nieuws

Zaanstad brengt woningen in kaart voor senioren met verhuiswens

Geplaatst op 15-03-2021

Steeds meer ouderen wonen langer zelfstandig thuis. Toch wonen veel 65-plussers in een woning, die op termijn niet meer geschikt is. Zo heeft 40% van hen een verhuiswens, omdat de woning niet gelijkvloers is en wil 39% kleiner wonen. Om ouderen te helpen bij het vinden van een passende woning, introduceert Zaanstad de brochure ‘Woningen voor senioren’ en een handige online kaart.

Wethouder Songül Mutluer: “Een passende woning is cruciaal om prettig ouder te worden. Toch horen we dat ouderen drempels ervaren om te verhuizen. Samen met de woningcorporaties willen we hen hierbij zoveel mogelijk ondersteunen. Er gebeurt veel op het gebied van nieuwbouw, er komen meer passende woningen bij. Maar een belangrijke stap is ook het zichtbaar maken van het bestaande aanbod. Deze brochure en de online kaart zijn daarbij mooie instrumenten. We hopen dat het mensen helpt om de stap te zetten om te verhuizen naar een woning die goed past bij hun leeftijd en omstandigheden. Zo kunnen ze langer zelfstandig wonen én komen er woningen vrij voor gezinnen.”

Brochure en online kaart
In de brochure ‘Woningen voor senioren’ staan maar liefst 48 complexen afgebeeld met senioren-, aanleun en zorgwoningen. Per complex maakt een beschrijving en een plattegrond het overzicht compleet. De brochure is aan te vragen via het informatienummer van de gemeente 14075. Een digitale versie van de brochure staat op www.langerthuiswonen.zaanstad.nl/wonen. Daarnaast kunnen mensen op deze site een online kaart met alle complexen bekijken. Daarop is te zien waar precies in Zaanstad een complex staat. De brochure en de kaart zijn ook beschikbaar via de woningcorporaties. Namens de woningcorporaties zegt Harry Platte, directeur van Parteon: “Dit instrument gaat ons, onze seniorenmakelaars en onze huurders goed helpen. Er staat handige informatie in die kan helpen bij verhuizen of het maken van een beslissing.” 

Pakket aan maatregelen 
De brochure en online kaart maken onderdeel van een pakket aan maatregelen, dat mede mogelijk is gemaakt door een subsidie van de provincie Noord-Holland. Samen met de andere gemeenten in Zaanstreek-Waterland worden binnenkort nog meer maatregelen aangekondigd. Zo komt er een regionale doorstroomregeling waarmee oudere huurders aanspraak kunnen maken op voorrang, een verhuissubsidie en behoud van huurprijs.
 

Terug naar overzicht
foto overhandiging boekje seniorenwoningen.jpg