De energieprijzen zijn hoog. Op deze pagina staat informatie over energiekosten. Hoe u dit betaalt en wat u kunt doen om energie te besparen. Ook staan hier de maatregelen die ZVH en andere organisaties nemen om u te helpen met het besparen op uw energierekening.

Stookkosten

Woont u in een woongebouw met een collectieve verwarmingsinstallatie/blokverwarming? Dan betaalt u hiervoor via de servicekosten maandelijks een bedrag aan stookkosten. Dit is een voorschot, eenmaal per jaar ontvangt u een afrekening. Heeft u een eigen cv-ketel, gas- en elektriciteitsmeter in uw woning, dan rekent u alle kosten direct af met het energiebedrijf van uw keuze. U betaalt aan ZVH dan geen stookkosten. Zie voor meer informatie de veelgestelde vragen hieronder. 

Besparingstips

U kunt zelf proberen uw energieverbruik - én dus uw energiekosten - te verminderen. Zie onze besparingstips

U kunt ook een afspraak maken met de Fixbrigade. Zij treffen gratis slimme maatregelen om uw woning energiezuiniger te maken. 

Grip op uw energierekening

Aanvragen van de energietoeslag, kijken hoe u uw energieverbruik kunt verminderen, of hulp vragen als u er zelf niet uitkomt, kan helpen om grip te krijgen op uw energierekening. Bij de veelgestelde vragen hieronder staat onder andere informatie over maatregelen van de overheid. Zie ook de website Energiehulp gemeente Zaanstad.

Veelgestelde vragen energiekosten en maatregelen

 • Wat doet ZVH aan het minderen van mijn energieverbruik
  • We isoleren onze woningen bijvoorbeeld tijdens renovatiewerkzaamheden. Dit zorgt ervoor dat u comfortabeler woont en het energieverbruik wordt beperkt. We zetten vooral in op het verbeteren van isolatie en ventilatie van de woningen met de slechtste energielabels, het hoogste energieverbruik en de meeste vocht-, tocht- en schimmelproblemen. 
  • ZVH is druk bezig met het verduurzamen van de woningen. We zijn nu bezig in de Bomenbuurt en de Statenhoek.  
  • In de nieuwe ZVH-koers hebben we opnieuw onze ambities voor duurzaamheid geformuleerd: in 2030 geen woningen meer met energielabel C of lager.
  • We stappen complexmatig over op LED verlichting in de algemene ruimtes. De complexen met het grootste stroomverbruik gaan dit jaar over op LED verlichting. De komende jaren zetten we dit door bij complexen met een lager algemeen stroomverbruik.
  • Onze nieuwbouwwoningen zullen volledig gasvrij zijn
  • We zijn gestart met het aanbieden van zonnepanelen op eengezinswoningen. Jaarlijks bekijken we op welke complexen we zonnepanelen kunnen plaatsen. ZVH neemt contact met u op als uw complex aan de beurt is.  
  • Liften verbruiken veel energie. Door de standby-regeling van de lift aan te passen en over te gaan naar LED verlichting worden ze zuiniger in gebruik. Ook hierbij starten we met de complexen met het grootste stroomverbruik.
  • Diverse complexen hebben blokverwarming. Voordat de warmte in de woning komt, kan energie verloren gaan. Daarom isoleren we de appendages en buizen na. 
 • Wat kan ik doen om energie te besparen?

  Hieronder vindt u tips om energie te besparen. Nog veel meer tips vindt u op www.milieucentraal.nl.

  Gebruik ledlampen
  Een ledlamp werkt veel efficiënter dan een ouderwetse gloei- en halogeenlamp. Er is slechts 3 tot 9 procent van de elektriciteit nodig om dezelfde hoeveelheid licht te geven als een gloeilamp. De ledlamp is doorontwikkeld en er zijn nu allerlei geschikte alternatieven voor de gloeilamp en de halogeenlamp.

  Ventileer goed
  Ventileren kost toch warme lucht, denkt u? Dat klopt. Toch is het goed om uw woning dagelijks te ventileren. Vochtige lucht en schadelijke stoffen worden afgevoerd. En een goed geventileerd huis met droge lucht warmt beter op.

  Stekkers eruit
  Schakel toestellen helemaal uit als u ze niet gebruikt. Ook in stand-by functie gebruiken ze stroom. Opladers van mobiele telefoons en elektrische tandenborstel kunnen uit het stopcontact als u ze niet gebruikt. Er zijn stekkerdozen met een aan/uit knop. Handig, u schakelt meerdere apparaten in één keer uit. Een ‘standby killer’ is ook een oplossing. Deze stekkerdoos plaatst u tussen uw apparaat en het stopcontact. Als bijvoorbeeld uw tv op stand-by staat, schakelt de killer deze automatisch uit.

  Minder (warm)waterverbruik
  Structureel 5 minuten douchen in plaats van de gemiddelde douchetijd van 9 minuten bespaart een gemiddeld huishouden op jaarbasis ruim 15.000 liter warm water en 60 m3 gas.

  Slim verwarmen
  Sluit alle deuren in huis en verwarm alleen de ruimtes waar u veel bent.  Zet de thermostaat als u thuis bent één graad lager dan u gewend bent. 

  Zet de thermostaat ’s nachts en als er overdag niemand thuis is, op 15 graden. U bespaart ook als u de verwarming een uurtje voordat u naar bed gaat al lager zet. Verwarm uw slaapkamer niet.

  Vraag gratis en vrijblijvend een bespaaradvies aan
  Een gratis bezoek van of een videobelafspraak met een energiecoach kan u een paar tientjes tot honderden euro’s per jaar schelen. De coach kijkt met u naar het energieverbruik in uw woning. U krijgt een bespaarrapport en kunt kiezen uit handige bespaarproducten zoals ledlampen, radiatorfolie, tochtband of een waterbesparende douchekop. De gemeente Zaanstad betaalt de bespaarproducten en het bezoek.  Lees meer over de energiecoaches.

 • Wanneer wordt mijn woning energiezuiniger?

  Woont u in een minder energiezuinige woning dan proberen wij uw woning de komende jaren versneld te verduurzamen. Wanneer uw woning aan de beurt is hangt af van onze planning. Voor de verduurzaming hebben we de nodige voorbereidingstijd nodig én zijn we afhankelijk van de uitvoering en de beschikbaarheid van aannemers en materialen.

 • Kan ik mijn voorschotbedrag aanpassen?

  Wij raden u aan om uw voorschotbedrag aan te passen naar uw echte verbruik en de daarbij horende kosten. U kunt dit doen bij uw eigen energieleverancier of zelf geld sparen en opzij leggen als u aangesloten bent bij een kleine energieleverancier. Hiermee komt u minder snel voor een vervelende verrassing te staan als u de jaarafrekening van uw energieleverancier krijgt. 

  Woont u in een woning waarvan u de stookkosten aan ZVH betaalt? Dan betaalt u via de servicekosten een voorschot. U kunt dit voorschot tussentijds bij ons verhogen. Neemt u hiervoor contact op met ons via info@zvh.nl.

 • Kan ik advies krijgen over verhoging van mijn voorschot?

  Ja u kunt een mail sturen hierover naar info@zvh.nl

 • Wat is een prijsplafond

  De overheid heeft een prijsplafond afgesproken. Dit is een maximale prijs die u betaalt voor uw stroom, warmte en gas voor huishoudens met een eigen aansluiting dus met zelf een contract met een energieleverancier. Zo wil de overheid u beschermen als de prijzen voor gas, warmte en stroom verder blijven stijgen. Het prijsplafond geldt alleen bij een maximum verbruik en alleen voor uw privé-verbruik. Kosten voor bijvoorbeeld verlichting in algemene ruimtes zoals trappenhuizen vallen hier niet onder. Verbruikt u meer? Dan betaalt u de prijs die in uw energiecontract staat. 

   

 • Geldt het prijsplafond ook voor huishoudens met een blokaansluiting?

  Het prijsplafond werkt per aansluiting en is dus niet geschikt voor huishoudens die samen met anderen één aansluiting hebben (blokverwarming of collectieve elektra, dus geen eigen aansluiting). Bij blokverwarming worden meerdere huizen verwarmd door dezelfde ketel. Deze huishoudens hebben geen eigen contract. U heeft geen eigen contract als u een voorschot betaalt voor gas, warmte en of stroom via uw servicekosten. 

  Door de overheid is er gezocht naar oplossingen voor huurders met blokaansluitingen omdat zij niet profiteren van het prijsplafond. Er komt een compensatie voor de hoge energietarieven voor deze huishoudens. Corporaties verrekenen deze energiecompensatie voor huurders met blokaansluiting van warmte in de servicekosten. Dit geldt voor aansluitingen voor de woning, niet voor de algemene ruimte. 

  Lees verder voor de laatste informatie hierover. 

 • Wat is de regeling tijdelijke tegemoetkoming blokaansluiting

  Het prijsplafond voor blokaansluitingen heet formeel ‘Regeling tijdelijke tegemoetkoming blokaansluiting’.  Deze regeling zal gericht zijn op het bieden van een tegemoetkoming aan de huishoudens met een blokaansluiting.

  Door de overheid is er gezocht naar oplossingen voor huurders met blokaansluitingen omdat zij niet profiteren van het prijsplafond. Er is nu meer duidelijkheid gekomen over een compensatie voor de hoge energietarieven voor deze huishoudens. Corporaties verrekenen deze energiecompensatie voor huurders met blokaansluiting van warmte in de servicekosten. Dit geldt voor aansluitingen voor de woning, niet voor de algemene ruimte.

  De huurders van een woning met een blokaansluiting voor elektriciteit ontvangen per huishouden een vergoeding van € 380,00 (of € 160 voor huurders van kamers). Deze vergoeding is bestemd voor huurders die op 1 januari 2023 de betreffende woning huren. 

  Lees verder.

 • Welk energielabel heeft mijn woning?

  Informatie over energielabels vindt u op de informatiepagina opname energielabel

Veelgestelde vragen Stookkosten

 • Wat kan ik doen om energie te besparen?

  Hieronder vindt u tips om energie te besparen. Nog veel meer tips vindt u op www.milieucentraal.nl.

  Gebruik ledlampen
  Een ledlamp werkt veel efficiënter dan een ouderwetse gloei- en halogeenlamp. Er is slechts 3 tot 9 procent van de elektriciteit nodig om dezelfde hoeveelheid licht te geven als een gloeilamp. De ledlamp is doorontwikkeld en er zijn nu allerlei geschikte alternatieven voor de gloeilamp en de halogeenlamp.

  Ventileer goed
  Ventileren kost toch warme lucht, denkt u? Dat klopt. Toch is het goed om uw woning dagelijks te ventileren. Vochtige lucht en schadelijke stoffen worden afgevoerd. En een goed geventileerd huis met droge lucht warmt beter op.

  Stekkers eruit
  Schakel toestellen helemaal uit als u ze niet gebruikt. Ook in stand-by functie gebruiken ze stroom. Opladers van mobiele telefoons en elektrische tandenborstel kunnen uit het stopcontact als u ze niet gebruikt. Er zijn stekkerdozen met een aan/uit knop. Handig, u schakelt meerdere apparaten in één keer uit. Een ‘standby killer’ is ook een oplossing. Deze stekkerdoos plaatst u tussen uw apparaat en het stopcontact. Als bijvoorbeeld uw tv op stand-by staat, schakelt de killer deze automatisch uit.

  Minder (warm)waterverbruik
  Structureel 5 minuten douchen in plaats van de gemiddelde douchetijd van 9 minuten bespaart een gemiddeld huishouden op jaarbasis ruim 15.000 liter warm water en 60 m3 gas.

  Slim verwarmen
  Sluit alle deuren in huis en verwarm alleen de ruimtes waar u veel bent.  Zet de thermostaat als u thuis bent één graad lager dan u gewend bent. 

  Zet de thermostaat ’s nachts en als er overdag niemand thuis is, op 15 graden. U bespaart ook als u de verwarming een uurtje voordat u naar bed gaat al lager zet. Verwarm uw slaapkamer niet.

  Vraag gratis en vrijblijvend een bespaaradvies aan
  Een gratis bezoek van of een videobelafspraak met een energiecoach kan u een paar tientjes tot honderden euro’s per jaar schelen. De coach kijkt met u naar het energieverbruik in uw woning. U krijgt een bespaarrapport en kunt kiezen uit handige bespaarproducten zoals ledlampen, radiatorfolie, tochtband of een waterbesparende douchekop. De gemeente Zaanstad betaalt de bespaarproducten en het bezoek.  Lees meer over de energiecoaches.

 • Wanneer ontvang ik de afrekening stook- en servicekosten?

  Jaarlijks ontvangt u van ons een afrekening van de servicekosten. De afrekening dient uiterlijk binnen zes maanden na het verstrijken van een kalenderjaar door u te zijn ontvangen. Dit betekent dat u uiterlijk 30 juni de afrekening over het afgelopen kalenderjaar ontvangt. Voor meer informatie zie de pagina jaarlijkse afrekening en berekening voorschotten.

 • Wat is blokverwarming?

  Bij blokverwarming (ook wel collectieve verwarming genoemd) worden meerdere woningen verwarmd door dezelfde ketel. Deze ketel staat in een algemene ruimte of op het dak. Woningen met blokverwarming hebben dus géén eigen ketel. En de bewoners geen eigen contract met een gasleverancier. Zij betalen voor de verwarming van hun woning via de servicekosten. 

  Voor warm water is er een boiler of een geiser of een collectieve warmwatervoorziening. 

 • Wat zijn stookkosten

  Heeft u geen eigen cv-ketel in uw woning dan heeft uw woongebouw een collectieve verwarmingsinstallatie. U betaalt dan maandelijks een bedrag aan stookkosten naast de netto huur. Dit is een voorschot, eenmaal per jaar ontvangt u een afrekening.