De energieprijzen zijn hoog. Op deze pagina staat informatie over energiekosten. Hoe u dit betaalt en wat u kunt doen om energie te besparen. Ook staan hier de maatregelen die ZVH en andere organisaties nemen om u te helpen met het besparen op uw energierekening.

Stookkosten

Woont u in een woongebouw met een collectieve verwarmingsinstallatie/blokverwarming? Dan betaalt u hiervoor via de servicekosten maandelijks een bedrag aan stookkosten. Dit is een voorschot, eenmaal per jaar ontvangt u een afrekening. Heeft u een eigen cv-ketel, gas- en elektriciteitsmeter in uw woning, dan rekent u alle kosten direct af met het energiebedrijf van uw keuze. U betaalt aan ZVH dan geen stookkosten. Zie voor meer informatie de veelgestelde vragen hieronder. 

Besparingstips

U kunt zelf proberen uw energieverbruik - én dus uw energiekosten - te verminderen. Zie onze besparingstips

Een gratis bezoek van of een videobelafspraak met een energiecoach kan u een paar tientjes tot honderden euro’s per jaar schelen. De coach kijkt met u naar het energieverbruik in uw woning. U krijgt een bespaarrapport en kunt kiezen uit gratis handige bespaarproducten zoals ledlampen, radiatorfolie, tochtband of een waterbesparende douchekop. Lees meer over de energiecoach.

U kunt ook een afspraak maken met de Fixbrigade. Zij treffen gratis slimme maatregelen om uw woning energiezuiniger te maken. 

Grip op uw energierekening

Aanvragen van de energietoeslag, kijken hoe u uw energieverbruik kunt verminderen, of hulp vragen als u er zelf niet uitkomt, kan helpen om grip te krijgen op uw energierekening. Bij de veelgestelde vragen hieronder staat onder andere informatie over maatregelen van de overheid. Zie ook de website Energiehulp gemeente Zaanstad.

Of misschien kunt u steun aanvragen van het Noodfonds energie.  Dit is opgericht om te voorkomen dat mensen energieschuld opbouwen. Het is voor huishoudens met een hoge energierekening en een laag inkomen. Zie voor meer informatie www.noodfondsenergie.nl

Veelgestelde vragen energiekosten en maatregelen

 • Wat doet ZVH aan het minderen van mijn energieverbruik
  • We isoleren onze woningen bijvoorbeeld tijdens renovatiewerkzaamheden. Dit zorgt ervoor dat u comfortabeler woont en het energieverbruik wordt beperkt. We zetten vooral in op het verbeteren van isolatie en ventilatie van de woningen met de slechtste energielabels, het hoogste energieverbruik en de meeste vocht-, tocht- en schimmelproblemen. 
  • ZVH is druk bezig met het verduurzamen van de woningen. Zo hebben we net de Kleurenflats afgerond en zijn we onder andere bezig in de PL Takstraat en omgeving. Een aantal projecten staat gepland voor het komende jaar. 
  • In de nieuwe ZVH-koers hebben we opnieuw onze ambities voor duurzaamheid geformuleerd: in 2030 geen woningen meer met energielabel C of lager.
  • We stappen complexmatig over op LED verlichting in de algemene ruimtes. De complexen met het grootste stroomverbruik gaan dit jaar over op LED verlichting. De komende jaren zetten we dit door bij complexen met een lager algemeen stroomverbruik.
  • Onze nieuwbouwwoningen zullen volledig gasvrij zijn
  • We zijn gestart met het aanbieden van zonnepanelen op eengezinswoningen. Jaarlijks bekijken we op welke complexen we zonnepanelen kunnen plaatsen. ZVH neemt contact met u op als uw complex aan de beurt is.  
  • Liften verbruiken veel energie. Door de standby-regeling van de lift aan te passen en over te gaan naar LED verlichting worden ze zuiniger in gebruik. Ook hierbij starten we in 2022 met de complexen met het grootste stroomverbruik.
  • Diverse complexen hebben blokverwarming. Voordat de warmte in de woning komt, kan energie verloren gaan. Daarom isoleren we de appendages en buizen na. 
 • Wat kan ik doen om energie te besparen?

  Hieronder vindt u tips om energie te besparen. Nog veel meer tips vindt u op www.milieucentraal.nl.

  Gebruik ledlampen
  Een ledlamp werkt veel efficiënter dan een ouderwetse gloei- en halogeenlamp. Er is slechts 3 tot 9 procent van de elektriciteit nodig om dezelfde hoeveelheid licht te geven als een gloeilamp. De ledlamp is doorontwikkeld en er zijn nu allerlei geschikte alternatieven voor de gloeilamp en de halogeenlamp.

  Ventileer goed
  Ventileren kost toch warme lucht, denkt u? Dat klopt. Toch is het goed om uw woning dagelijks te ventileren. Vochtige lucht en schadelijke stoffen worden afgevoerd. En een goed geventileerd huis met droge lucht warmt beter op.

  Stekkers eruit
  Schakel toestellen helemaal uit als u ze niet gebruikt. Ook in stand-by functie gebruiken ze stroom. Opladers van mobiele telefoons en elektrische tandenborstel kunnen uit het stopcontact als u ze niet gebruikt. Er zijn stekkerdozen met een aan/uit knop. Handig, u schakelt meerdere apparaten in één keer uit. Een ‘standby killer’ is ook een oplossing. Deze stekkerdoos plaatst u tussen uw apparaat en het stopcontact. Als bijvoorbeeld uw tv op stand-by staat, schakelt de killer deze automatisch uit.

  Minder (warm)waterverbruik
  Structureel 5 minuten douchen in plaats van de gemiddelde douchetijd van 9 minuten bespaart een gemiddeld huishouden op jaarbasis ruim 15.000 liter warm water en 60 m3 gas.

  Slim verwarmen
  Sluit alle deuren in huis en verwarm alleen de ruimtes waar u veel bent.  Zet de thermostaat als u thuis bent één graad lager dan u gewend bent. 

  Zet de thermostaat ’s nachts en als er overdag niemand thuis is, op 15 graden. U bespaart ook als u de verwarming een uurtje voordat u naar bed gaat al lager zet. Verwarm uw slaapkamer niet.

  Vraag gratis en vrijblijvend een bespaaradvies aan
  Een gratis bezoek van of een videobelafspraak met een energiecoach kan u een paar tientjes tot honderden euro’s per jaar schelen. De coach kijkt met u naar het energieverbruik in uw woning. U krijgt een bespaarrapport en kunt kiezen uit handige bespaarproducten zoals ledlampen, radiatorfolie, tochtband of een waterbesparende douchekop. De gemeente Zaanstad betaalt de bespaarproducten en het bezoek.  Lees meer over de energiecoaches.

 • Wanneer wordt mijn woning energiezuiniger?

  Woont u in een minder energiezuinige woning dan proberen wij uw woning de komende jaren versneld te verduurzamen. Wanneer uw woning aan de beurt is hangt af van onze planning. Voor de verduurzaming hebben we de nodige voorbereidingstijd nodig én zijn we afhankelijk van de uitvoering en de beschikbaarheid van aannemers en materialen.

 • Kan ik mijn voorschotbedrag aanpassen?

  Wij raden u aan om uw voorschotbedrag aan te passen naar uw echte verbruik en de daarbij horende kosten. U kunt dit doen bij uw eigen energieleverancier of zelf geld sparen en opzij leggen als u aangesloten bent bij een kleine energieleverancier. Hiermee komt u minder snel voor een vervelende verrassing te staan als u de jaarafrekening van uw energieleverancier krijgt. 

  Woont u in een woning waarvan u de stookkosten aan ZVH betaalt? Dan betaalt u via de servicekosten een voorschot. U kunt dit voorschot tussentijds bij ons verhogen. Neemt u hiervoor contact op met ons via info@zvh.nl.

 • Kan ik advies krijgen over verhoging van mijn voorschot?

  Ja u kunt een mail sturen hierover naar info@zvh.nl

 • Krijg ik de € 190 korting op mijn energierekening in november en december?

  Als u een individuele aansluiting voor electriciteit heeft en dus zelf een contract bij een energieleverancier, ontvangt u de korting via uw energieleverancier. 

  Huurders in complexen met een collectieve aansluiting die de elektriciteit via ZVH betalen, krijgen de uitkering van € 190 niet in november en december. De overheid heeft bekend gemaakt dat er wel een aanvullende vergoeding van € 380  komt voor zelfstandige wooneenheden achter een grootverbruikaansluiting voor elektriciteit.

 • Word ik geholpen met het betalen van die hoge energieprijzen

  Omdat de prijs voor elektriciteit en warmte zo snel stijgt, wil de overheid helpen. Dit zijn de nu bekende maatregelen. 

  • Voor huurders met een inkomen tot 140% van de bijstandsnorm heeft de gemeente Zaanstad de energietoeslag 2022. Niet alle huishoudens met een laag inkomen zijn bij de gemeente bekend. Heeft u de energietoeslag 2022 niet automatisch ontvangen en denkt u wel dat u in aanmerking komt? Ga dan naar wonen.zaanstad.nl/energiehulp. De energietoeslag wordt opnieuw in 2023 uitgekeerd. Dit gaat via de gemeente Zaanstad. Deze toeslag is voor huishoudens met een inkomen tot 120% van de bijstandsnorm.
  • Er is een prijsplafond voor huishoudens met een eigen energiecontract en aansluting. 
  • Voor huishoudens met een blokaansluiting komt er een andere vorm van compensatie. De regeling regeling tijdelijke tegemoetkoming blokaansluiting. De compensatie zal bestaan uit een bedrag per woning voor gas, warmte en/of stroom. Corporaties verrekenen de energiecompensatie voor huurders met blokaansluitingen. De bedragen staan nog niet helemaal vast en de regeling moet nog verder uitgewerkt worden. 

  Ook is er een tijdelijk noodfonds energie opgezet voor huishoudens met een bruto-inkomen van maximaal 200% van het sociaal minimum. Voor alleenstaanden is dat minder dan € 2.980. Voor samenwonenden is dat minder dan € 3.794. Deze bedragen zijn inclusief 8% vakantiegeld. Voorwaarden is dat de huishoudens zelf een contract hebben voor gas, stroom en/of stadswarmte bij een energieleverancier en dat de rekening hoger is dan 10 tot 13% van het gezamenlijk bruto-inkomen. Zie voor meer informatie www.noodfondsenergie.nl.

 • Wat is een prijsplafond

  De overheid heeft een prijsplafond afgesproken. Dit is een maximale prijs die u betaalt voor uw stroom, warmte en gas voor huishoudens met een eigen aansluiting dus met zelf een contract met een energieleverancier. Zo wil de overheid u beschermen als de prijzen voor gas, warmte en stroom verder blijven stijgen. Het prijsplafond geldt alleen bij een maximum verbruik en alleen voor uw privé-verbruik. Kosten voor bijvoorbeeld verlichting in algemene ruimtes zoals trappenhuizen vallen hier niet onder. Verbruikt u meer? Dan betaalt u de prijs die in uw energiecontract staat. 

   

 • Voor welke huishoudens geldt het prijsplafond?

  Het prijsplafond geldt voor huishoudens met een eigen aansluiting. Dus met een eigen contract voor gas, warmte en stroom met de energieleverancier.

 • Geldt het prijsplafond ook voor huishoudens met een blokaansluiting?

  Het prijsplafond werkt per aansluiting en is dus niet geschikt voor huishoudens die samen met anderen één aansluiting hebben (blokverwarming of collectieve elektra dus geen eigen aansluiting). Bij blokverwarming worden meerdere huizen verwarmd door dezelfde ketel. Deze huishoudens hebben geen eigen contract. U heeft geen eigen contract als u een voorschot betaalt voor gas, warmte en of stroom via uw servicekosten. 

  Door de overheid is er gezocht naar oplossingen voor huurders met blokaansluitingen. Er is nu meer duidelijkheid gekomen over een compensatie voor de hoge energietarieven voor deze huishoudens. Corporaties verrekenen deze energiecompensatie voor huurders met blokaansluiting in de servicekosten. Dit geldt voor aansluitingen voor de woning, niet voor de algemene ruimte. De bedragen staan nog niet helemaal vast en de regeling moet nog verder uitgewerkt worden. Wij houden u hiervan op de hoogte.

 • Wat is de regeling tijdelijke tegemoetkoming blokaansluiting

  Het prijsplafond voor blokaansluitingen heet formeel ‘Regeling tijdelijke tegemoetkoming blokaansluiting’.  Deze regeling zal gericht zijn op het bieden van een tegemoetkoming aan de huishoudens met een blokaansluiting.

  Door de overheid is er gezocht naar oplossingen voor huurders met blokaansluitingen omdat zij niet profiteren van het prijsplafond. Er is nu meer duidelijkheid gekomen over een compensatie voor de hoge energietarieven voor deze huishoudens. Corporaties verrekenen deze energiecompensatie voor huurders met blokaansluiting in de servicekosten. Dit geldt voor aansluitingen voor de woning, niet voor de algemene ruimte. De bedragen staan nog niet helemaal vast en de regeling moet nog verder uitgewerkt worden. Wij houden u hiervan op de hoogte.

 • Wat is het Noodfonds Energie?

  Dit is een initiatief van een aantal energiemaatschappijen en schuldhulporganisaties. Het Noodfonds kijkt hoe hoog de energierekening is in vergelijking met het gezamelijke inkomen in het huishouden. Als te veel van het inkomen nodig is voor energie, betaalt het Noodsfonds een deel van de energierekening. Zie voor meer informatie www.noodfondsenergie.nl

 • Welk energielabel heeft mijn woning?

  Informatie over energielabels vindt u op de informatiepagina opname energielabel

Veelgestelde vragen Stookkosten

 • Wat kan ik doen om energie te besparen?

  Hieronder vindt u tips om energie te besparen. Nog veel meer tips vindt u op www.milieucentraal.nl.

  Gebruik ledlampen
  Een ledlamp werkt veel efficiënter dan een ouderwetse gloei- en halogeenlamp. Er is slechts 3 tot 9 procent van de elektriciteit nodig om dezelfde hoeveelheid licht te geven als een gloeilamp. De ledlamp is doorontwikkeld en er zijn nu allerlei geschikte alternatieven voor de gloeilamp en de halogeenlamp.

  Ventileer goed
  Ventileren kost toch warme lucht, denkt u? Dat klopt. Toch is het goed om uw woning dagelijks te ventileren. Vochtige lucht en schadelijke stoffen worden afgevoerd. En een goed geventileerd huis met droge lucht warmt beter op.

  Stekkers eruit
  Schakel toestellen helemaal uit als u ze niet gebruikt. Ook in stand-by functie gebruiken ze stroom. Opladers van mobiele telefoons en elektrische tandenborstel kunnen uit het stopcontact als u ze niet gebruikt. Er zijn stekkerdozen met een aan/uit knop. Handig, u schakelt meerdere apparaten in één keer uit. Een ‘standby killer’ is ook een oplossing. Deze stekkerdoos plaatst u tussen uw apparaat en het stopcontact. Als bijvoorbeeld uw tv op stand-by staat, schakelt de killer deze automatisch uit.

  Minder (warm)waterverbruik
  Structureel 5 minuten douchen in plaats van de gemiddelde douchetijd van 9 minuten bespaart een gemiddeld huishouden op jaarbasis ruim 15.000 liter warm water en 60 m3 gas.

  Slim verwarmen
  Sluit alle deuren in huis en verwarm alleen de ruimtes waar u veel bent.  Zet de thermostaat als u thuis bent één graad lager dan u gewend bent. 

  Zet de thermostaat ’s nachts en als er overdag niemand thuis is, op 15 graden. U bespaart ook als u de verwarming een uurtje voordat u naar bed gaat al lager zet. Verwarm uw slaapkamer niet.

  Vraag gratis en vrijblijvend een bespaaradvies aan
  Een gratis bezoek van of een videobelafspraak met een energiecoach kan u een paar tientjes tot honderden euro’s per jaar schelen. De coach kijkt met u naar het energieverbruik in uw woning. U krijgt een bespaarrapport en kunt kiezen uit handige bespaarproducten zoals ledlampen, radiatorfolie, tochtband of een waterbesparende douchekop. De gemeente Zaanstad betaalt de bespaarproducten en het bezoek.  Lees meer over de energiecoaches.

 • Wanneer ontvang ik de afrekening stook- en servicekosten?

  Jaarlijks ontvangt u van ons een afrekening van de servicekosten. De afrekening dient uiterlijk binnen zes maanden na het verstrijken van een kalenderjaar door u te zijn ontvangen. Dit betekent dat u uiterlijk 30 juni de afrekening over het afgelopen kalenderjaar ontvangt. Voor meer informatie zie de pagina jaarlijkse afrekening en berekening voorschotten.

 • Wat is blokverwarming?

  Bij blokverwarming (ook wel collectieve verwarming genoemd) worden meerdere woningen verwarmd door dezelfde ketel. Deze ketel staat in een algemene ruimte of op het dak. Woningen met blokverwarming hebben dus géén eigen ketel. En de bewoners geen eigen contract met een gasleverancier. Zij betalen voor de verwarming van hun woning via de servicekosten. 

  Voor warm water is er een boiler of een geiser of een collectieve warmwatervoorziening. 

 • Wat zijn stookkosten

  Heeft u geen eigen cv-ketel in uw woning dan heeft uw woongebouw een collectieve verwarmingsinstallatie. U betaalt dan maandelijks een bedrag aan stookkosten naast de netto huur. Dit is een voorschot, eenmaal per jaar ontvangt u een afrekening.

Compensatie voor huurders met blokaansluiting

Door de overheid is er gezocht naar oplossingen voor huurders met blokaansluitingen omdat zij niet profiteren van het prijsplafond. Er is nu meer duidelijkheid gekomen over een compensatie voor de hoge energietarieven voor deze huishoudens. Corporaties verrekenen deze energiecompensatie voor huurders met blokaansluiting in de servicekosten. Dit geldt voor aansluitingen voor de woning, niet voor de algemene ruimte. De bedragen staan nog niet helemaal vast en de regeling moet nog verder uitgewerkt worden. Wij houden u hiervan op de hoogte.