Zorg en ouderen

Als we ouder worden of zorg nodig hebben, zijn er soms aanpassingen nodig in of aan de woning en soms is het beter om te verhuizen. Op de website www.langerthuiswonen.zaanstad.nl staan veel verwijzingen naar de juiste instanties, die u verder kunnen helpen met beslissingen.

Verhuisregelingen

Woont u te groot, wordt traplopen steeds moeilijker en wilt u naar een kleinere, gelijkvloerse woning verhuizen? Wij kunnen u tips en adviezen geven bij het vinden van een passende woning.

Seniorenwoningen

In ons huuraanbod vindt u speciale woningen voor 55-plussers. De verhuring van seniorenwoningen verloopt via WoningNet. 

Aanleunwoningen en zorgwoningen

Een aanleunwoning is een woning voor ouderen of mensen met een beperking. Kenmerken van een aanleunwoning zijn: gelijkvloers of toegankelijk via een lift en/of in de buurt van een dienstencentrum. In een aanleunwoning woont u zelfstandig. De zorg wordt meestal geleverd door de zorginstelling. U betaalt voor deze ‘aanleunzorg’. Ook betaalt u huur en service- en energiekosten.

Een zorgwoning is een woning met meer zorgmogelijkheden dan een aanleunwoning. U kunt ondanks een medische beperking toch zo lang mogelijk zelfstandig blijven wonen. De woning is geschikt voor zorg. Meer zorg of elektronische hulpmiddelen kunnen worden aangevraagd via het Sociaal Wijkteam. 

Om in aanmerking te komen voor een aanleunwoning of een zorgwoning, heeft u een indicatie nodig. U kunt een indicatie aanvragen via het Sociaal Wijkteam. U moet ook als woningzoekende ingeschreven staan bij DAK WoningNet. Op basis van deze inschrijving, in combinatie met de aanleunindicatie of de zorgwoningindicatie, worden de zorgwoningen toegewezen. 

Aangepaste woningen

Het is mogelijk dat u vanwege uw gezondheid moet verhuizen. Afhankelijk van uw klachten kunt u een GEB-indicatie (geringe ergonomische), zorg-indicatie of aanleun-indicatie aanvragen via het Sociaal Wijkteam bij u in de wijk. Zij beoordelen uw situatie. Op basis van de indicatie krijgt u voorrang via DAK Woningnet op passende woningen.

csm_meerpaal_83e5a1ab87.jpg

Woningen voor senioren

Bekijk het overzicht van de gemeente Zaanstad van senioren-, aanleun en zorgwoningen en bijhorende kaart