Van inschrijving tot wonen

 1. U schrijft u in bij WoningNet. Zorg ervoor dat alle gegevens in uw inschrijving juist zijn. Dat geldt zeker voor uw inkomen. Uw inkomen bepaalt voor welke woningen u in aanmerking komt en of u voorrang krijgt op woningzoekenden met een hoger inkomen. Uw inkomensdocumenten moeten toegevoegd worden aan uw inschrijfgegevens in WoningNet.
 2. U reageert op het aanbod op de website van WoningNet.
 3. U start met de gevraagde papieren in huis te halen. Het betreft de volgende documenten.
 4. Door in te loggen (login op Mijn WoningNet), kunt u terugvinden op welke positie u bent geëindigd. Op moment dat de advertentie nog openstaat is deze positie onder voorbehoud. Na het sluiten van de advertentie kunt u zien op welke positie u definitief geëindigd bent. De eerste vijftien kandidaten met de langste inschrijftijd krijgen een uitnodiging om de woning te bezichtigen samen met de verhuurmakelaar van ZVH en een aantal andere kandidaten. Bij een loting woning worden vaak alleen de eerste 5 kandidaten uitgenodigd.
 5. Na de sluiting van de reactietermijn worden de reacties gesorteerd en wordt een bezichtiging gepland. Indien u één van de kandidaten bent dan krijgt u een mail van WoningNet met de uitnodiging voor de bezichtiging. U maakt tijdens de bezichtiging kennis met de verhuurmakelaar van ZVH die de verhuring van de betreffende woning tot en met de overdracht begeleidt. U kunt tijdens de bezichtiging informeren naar eventuele overname van spullen van de oude huurder. Hieronder vindt u meer informatie over overname.
 6. Na de bezichtiging geeft u in Mijn WoningNet aan of u de woning wel of niet accepteert. Doe dit vóór de genoemde datum. Indien u niet tijdig reageert dan wordt dit als weigering verwerkt.
 7. Als u eerste kandidaat bent geworden ontvangt u van ZVH een mail waarin nogmaals vermeld wordt welke gegevens wij van u nodig hebben. Deze dient u binnen de gestelde termijn bij ZVH in te leveren. Indien u niet als eerste eindigt dan hoort u niets. U kunt nakijken hoe hoog u op de lijst bent geëindigd door in te loggen op Mijn WoningNet.
 8. U levert uw papieren in bij de afdeling Verhuur van ZVH. Er wordt een afspraak met u gemaakt voor het intakegesprek. U krijgt het intakeformulier vast mee om in te vullen. Let op: pas na het intakegesprek  wordt duidelijk of uw gegevens goedgekeurd zijn en of wij u de woning toewijzen. Als al bekend is wanneer de woning weer opnieuw verhuurd kan worden dan wordt onder voorbehoud direct ook een afspraak gemaakt voor de sleutels en het ondertekenen van het contract. U dient er dan rekening mee te houden dat u bij het ondertekenen van het contract ook de eerste verhuurnota moet kunnen pinnen. Het bedrag hoort u van de afdeling Verhuur.
 9. U heeft de afspraak voor het intakegesprek met de verhuurmakelaar van ZVH. U kunt vragen stellen over de woning en de verhuurmakelaar neemt met u uw gegevens door en tevens het intakeformulier. Deze ondertekent u beiden indien alle gegevens in orde zijn en u de woning accepteert. U ontvangt een map met informatie over wat u moet weten als nieuwe bewoner. Als de woning al gereed is voor verhuur volgt tijdens deze afspraak gelijk stap 10.
 10. U heeft een afspraak met de verhuurmakelaar voor het ondertekenen van het huurcontract, het pinnen van de eerste verhuurnota en de uitreiking van de sleutels. Deze afspraak vindt meestal in de woning zelf plaats (behoudens anders afgesproken). Daarna vindt direct de opleveringsinspectie plaats en worden de meterstanden opgenomen. Nu kunt u beginnen met het inrichten van uw nieuwe huurwoning!

Overname

Misschien wil de bewoner die vertrekt wel spullen uit de woning verkopen bijvoorbeeld gordijnen, vloerbedekking of kasten. U mag hier naar vragen bij de bezichtiging. Als u de woning krijgt, kunt u afspraken gaan maken met de oude huurder. ZVH is hierin geen partij. U bent niet verplicht om iets over te nemen of om geld te betalen. Wij kunnen ook voorwaarden stellen aan de overname.

Meer informatie vindt u bij 'informatie voor nieuwe huurders'.

csm_Screenshot_WoningNet_regio_Amsterdam_f7b662241c.jpg

Maatregelen in verband met coronavirus

Vanwege de maatregelen om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, is ook onze dienstverlening aangepast. Onze dienstverlening gaat zoveel mogelijk door, maar wel in aangepaste vorm. Wij vragen uw begrip en medewerking.

Veelgestelde vragen
veelgestelde vragen

Veelgestelde vragen woning accepteren

 • Ik heb een nieuwe huurwoning geaccepteerd, moet ik me dan opnieuw inschrijven bij WoningNet?

  Als u via WoningNet een nieuwe huurwoning accepteert, moet u opnieuw ingeschreven worden bij WoningNet. Deze nieuwe inschrijving gebeurt automatisch nadat u het huurcontract heeft getekend. U bouwt vanaf dat moment weer inschrijfduur op.

 • Ik heb een woning geaccepteerd, ZVH gaat nu beoordelen of ik in aanmerking kom voor de woning. Welke gegevens zijn van belang?
  • betaling inschrijfkosten
  • inkomensgegevens
  • uittreksel Basis Registratie Personen (BRP, voorheen GBA)
  • persoonlijke gegevens van uzelf, eventuele medeaanvrager en/of kinderen
  • inschrijfduur
  • Nederlandse nationaliteit of geldige verblijfsvergunning
  • verhuurdersverklaring
 • Welke verzekeringen heb ik als huurder nodig?

  Huurt u bij ZVH, dan bent u verplicht een inboedelverzekering en WA-verzekering af te sluiten. U bent zelf verantwoordelijk voor het afsluiten van deze verzekeringen.

  In veel gevallen wordt schade gedekt door uw WA-verzekering of uw inboedelverzekering. Lees voor meer informatie de voorwaarden van uw verzekering.