Verhuisregelingen

Woont u te groot, wordt traplopen steeds moeilijker en wilt u naar een kleinere, gelijkvloerse woning verhuizen? Wij kunnen u de volgende tips en adviezen geven bij het vinden van een passende woning.

Inschrijving WoningNet

Als u wilt verhuizen is een inschrijving bij WoningNet noodzakelijk. De Zaanse corporaties bieden woningen die vrijkomen aan op WoningNet. Inschrijving kunt u via DAK WoningNet regelen. Heeft u hulp nodig bij het inschrijven? Het Sociaal Wijkteam in uw buurt staat u graag te woord.

Verhuisopties

Om in aanmerking te komen voor een andere woning zijn de volgende opties mogelijk:

1)      Verhuizen op eigen kracht
Huurders die een woning huren, en zich vóór 1 juli 2018 hebben ingeschreven bij DAK WoningNet, kunnen hier op basis van hun huidige woonduur gebruik van maken.  De kans op het verkrijgen van een andere woning via DAK WoningNet is groter omdat u namelijk al een behoorlijke wachttijd hebt opgebouwd.

2)      Verhuizen vanwege uw gezondheid
Het is mogelijk dat u vanwege uw gezondheid moet verhuizen. Afhankelijk van uw klachten kunt u een GEB-indicatie (geringe ergonomische), zorg-indicatie of aanleun-indicatie aanvragen via het Sociaal Wijkteam bij u in de wijk. Zij beoordelen uw situatie. Op basis van de indicatie krijgt u voorrang via Woningnet op passende woningen.

3)      Van Groot naar Beter
Het lukt niet altijd om zelf aan een andere woning te komen. In dat geval kunnen we misschien direct bemiddelen. Hierbij maken we gebruik van de gemeentelijke regeling van Groot naar Beter. Met behulp van deze regeling kan een woningzoekende binnen de gemeente Zaanstad worden bemiddeld van een grote sociale huurwoning naar een kleinere woning. 

Bekijk de voorwaarden voor deze verhuisregeling.

Als u hiervoor in aanmerking wilt komen of meer informatie wilt, neemt u dan contact op met de afdeling Bewonersbegeleiding van ZVH op het algemene nummer.

4)      Woningruil
Uw woning van ZVH ruilen met een andere woning is mogelijk. Uw aanvraag voor woningruil regelt u gemakkelijk via het formulier aanvraag woningruil.

Bekijk de informatie over woningruil zoals de voorwaarden en hoe u dit kunt aanvragen.

5)   65+ Verhuisvoordeelregeling
Als u 65 jaar of ouder bent,  kunt u voorrang krijgen op geselecteerde, gelijkvloerse sociale huurwoningen van de verschillende corporaties via DAK WoningNet. U neemt hierbij uw oude huurprijs mee, tenzij de netto huur van de nieuwe woning lager is. Ook heeft u recht op een verhuissubsidie vanuit de gemeente Zaanstad van €1.000,-. Deze regeling loopt voorlopig tot 1 januari 2025.

Belangrijk: Uiteraard controleert de corporatie bij de voorlopige toewijzing of de voorrang juist is. Mocht het gebruik van de voorrang niet terecht zijn, dan vervalt de voorrang en krijgt u de woning niet toegewezen. De corporatie gaat dan verder met de volgende kandidaat.

Het is aan u zelf om te reageren op deze woningen. Ze worden geadverteerd via DAK WoningNet. Ze zijn makkelijk te herkennen aan het label 65+ Verhuisvoordeel. Als een woning met deze regeling wordt aangeboden kunt u in het woningaanbod hierop filteren bij ‘Doelgroep woning’. In deze brochure vindt u een overzicht van de beschikbare seniorenwoningen in Zaanstad.

U komt hiervoor in aanmerking als u aan alle voorwaarden voldoet. 

Echtpaar Visser.jpg

Ook het echtpaar Visser maakte gebruik van de verhuisregeling. Lees verder.