Overlast? Praat erover!

Als uw buren overlast veroorzaken, bedenk dan eerst eens rustig waar u werkelijk last van heeft. Wat irriteert u precies? Wanneer doet het probleem zich voor? Bent u de enige die overlast ondervindt of hebben anderen er ook last van? ZVH gaat er vanuit dat u eerst zelf gaat praten met degene die overlast veroorzaakt. Dat is niet altijd makkelijk. Maar toch: praten lost veel op. In de veelgestelde vragen hieronder vindt u tips hoe u dit gesprek kan voeren.

Beterburen

Als dit niet helpt, kunt u terecht bij BeterBuren. Zij helpen mensen om zelf burenruzies en conflicten op te lossen. Getrainde vrijwilligers treden op als bemiddelaar.

Contactgegevens kantoor BeterBuren: Vlielandstraat 2, 1506 ZK Zaandam. Tel: 085- 90 22 810 keuze 2 of via e-mail zaanstreek@beterburen.nl. Via http://www.beterburen.nl/ kan online een aanmelding worden gedaan.

Bemiddeling door ZVH

Is de overlast niet met buurtbemiddeling opgelost dan kunt u het bij ZVH melden via het online overlastformulier. ZVH beoordeelt dan of uw melding in behandeling wordt genomen en of wij kunnen helpen. Wij nemen dan contact met u op om het vervolg te bespreken. Anonieme meldingen worden door ons niet in behandeling genomen. ZVH respecteert uw eventuele verzoek anoniem te blijven bij de veroorzaker van de overlast.

Acute en/of ernstige overlast

Bij acute en/of ernstige vormen van overlast (bijvoorbeeld bij bedreiging) adviseren wij u rechtstreeks de politie in te schakelen via het alarmnummer 112. Als er geen spoedeisende hulp vereist is belt u met 0900 8844.

Online overlast melden

Is de overlast niet met buurtbemiddeling opgelost dan kunt u het bij ZVH melden via het formulier overlast melden. ZVH beoordeelt dan of uw melding in behandeling wordt genomen en of wij kunnen helpen. 

Veelgestelde vragen
veelgestelde vragen

Veelgestelde vragen overlast

  • Ik heb last van hangjongeren, bij wie kan ik hiervoor terecht?

    Wanneer u overlast ervaart van hangjongeren in uw buurt of bij uw woning, dan kunt u dit melden bij de gemeente Zaanstad via het telefoonnummer: 14 075 of via www.zaanstad.nl.

  • Ik maak mij zorgen om mijn buren? Wat kan ik doen?

    Maakt u zich zorgen om één van uw buren of treft u een vervuilde situatie aan, dan kunt u dit melden bij het Sociale Wijkteam in uw buurt. U kunt ook altijd contact met ZVH opnemen voor overleg. 

  • Kan ZVH een huurder zomaar uit zijn woning zetten vanwege overlast?

    Wij kunnen niet zomaar een huurder uit zijn woning zetten. Wanneer er regelmatig extreme overlast is en wij daar veel meldingen van hebben, kan ZVH ervoor kiezen naar de rechter te stappen. De rechter beslist dan of het huurcontract wordt ontbonden. 

  • Mijn buren veroorzaken ernstige overlast en bedreigen mij en anderen. Wat moet ik doen?

    Als de situatie heel ernstig is of als buren u of anderen bedreigen, bel dan altijd de politie via het telefoonnummer: [0900] 88 44.  
    Maak ook een melding van de overlast bij ZVH. Dit kan via het overlastformulier.

  • Ik wil in gesprek gaan met mijn buren over overlast, hoe pak ik dit aan?

    Tips voor een goed gesprek met uw buren:

    1. Ga niet met uw buren praten op het moment dat u erg boos bent.

    2. Zoek voor beide partijen een geschikt moment uit en neem rustig de tijd voor een gesprek.

    3. Zorg dat u goed op een rijtje heeft wat de overlast precies inhoudt: waar en wanneer heeft u het ervaren. Leg precies uit waarom u last van iets heeft en wat de gevolgen daarvan voor u zijn.

    4. Kom niet zelf meteen met de ‘beste’ oplossing. Laat de ander er ook even over nadenken. Dat geeft hem of haar de ruimte om zelf met een oplossing te komen.

    5. Als uw buren boos reageren op uw klachten, probeer dan zelf rustig te blijven. Achter boosheid zit vaak schrik, angst of schaamte. Als u kalm blijft, is de kans groot dat uw buren ook rustig worden.

    6. Ga in elk geval nooit dreigen, dat werkt alleen maar averechts.

    7. Maak samen duidelijke afspraken over het voorkomen van overlast in de toekomst. De kans dat u er uit komt wordt groter als u beiden bereid bent om ‘wat water bij de wijn te doen’. 

  • Hoe voorkom ik overlast van mijn buren?

    Een aantal tips om een burenruzie te voorkomen:

    Krop uw gevoelens niet op
    Ga bij uw buren langs en probeer het probleem te bespreken. Ga nooit langs op een moment dat u erg geïrriteerd bent. Grote kans dat u dan dingen zegt die een averechts effect hebben. Wacht bijvoorbeeld tot de volgende dag en ga dan in gesprek met uw buren. 

    Probeer redelijke afspraken te maken
    Houden uw buren bijvoorbeeld van harde muziek? Dit kan voor u heel erg storend zijn. Praat erover en probeer afspraken te maken waar zij ook mee kunnen leven. U kunt ook voorstellen om een geluidsproef te doen waarbij u samen nagaat hoe hard zij hun muziek kunnen zetten zonder dat u hier last van hebt. 

    Houden uw buren zich niet aan de gemaakte afspraken? Wijs ze hier dan vriendelijk op. Grote kans dat ze het zelf even vergeten waren of niet in de gaten hadden. De sleutel tot succes is het inleven in de gevoelens van uw buren. Blijf uw buren altijd vriendelijk en geduldig benaderen. Gebruik nooit loze dreigementen. Dit heeft een averechts effect. 

    Houd rekening met elkaar
    Houd zelf ook rekening met de wensen en voorkeuren van uw buren. Zetten zij graag de auto recht voor de deur? Gun ze die ruimte en houd er rekening mee. Als uw buren zien dat u hun gevoelens respecteert, zullen ze al snel bereid zijn om ook voor u opofferingen te doen. 

    Ruzie is altijd vervelend
    Een burenruzie is voor beide partijen vervelend. Grote kans dat ook uw buren graag willen dat deze ruzie voor bij is. Stel dus voor om de ruzie gewoon te beëindigen. U hoeft natuurlijk geen vrienden te worden, maar het opzettelijk ergeren van elkaar is niet nodig.