Geld besparen dankzij de energiecoach

Energiecoach Bert van Wieringen (72):

‘Advies over zuiniger omgaan met energie kan honderden euro’s per jaar schelen’

De kosten voor energie worden steeds hoger. We merken het allemaal en toch doen we er te weinig aan. “Terwijl het echt een kleine moeite is om energie te besparen”, zegt Bert van Wieringen. Als energiecoach adviseert hij mensen over hoe zij dit kunnen doen. “De juiste maatregelen kunnen tot wel honderden euro’s per jaar schelen.”

Je hoeft echt geen twee rechterhanden te hebben om zuiniger om te gaan met energie. En investeren in zonnepanelen of een warmtepomp is ook geen must. “De kachel iets lager zetten en een warme trui aan doen kan al veel euro per jaar schelen”, zegt Bert. Maar ook: “Meer ventileren. Vochtige lucht kost meer energie om te verwarmen.” En ook  – een inkoppertje – korter douchen. “Een douchetimer kan helpen om vele euro’s te besparen.”

Op maat gemaakt energieadvies
Als het zo makkelijk is, wat is dan de meerwaarde van een energiecoach? “Wij komen bij de mensen thuis en geven een op maat gemaakt advies aan de hand van hun huishouden. Met hoeveel mensen zijn ze thuis? Jong, oud? Werken mensen veel buitenshuis? We kijken naar het type huis, het bouwjaar enzovoort. Alle aspecten nemen we mee om iemand zo goed mogelijk te kunnen helpen. En we nemen bespaarproducten mee, waarvan we er een aantal mogen weggeven.”

Vrijwillig en vrijblijvend
De energiecoach is een initiatief van Stichting !WOON, een stichting zonder winstoogmerk die zich inzet voor de belangen van huurders, maar ook eigenaren en woningzoekenden in de Randstad. Alle Energiecoaches doen hun werk vrijwillig en een bezoek is vrijblijvend. Bert: “Nadat ik met pensioen ging, wilde ik graag vrijwilligerswerk doen. Zelf was ik altijd bezig om te kijken waarop ik kon besparen thuis. Dit ligt helemaal in mijn straatje.”

Verbruik en gebruik
Iedereen kan een advies aanvragen, via de website van !WOON. Dit kan via een huisbezoek zijn of videobellen, net waar de voorkeur naar uitgaat. De gemeente betaalt de bewaarproducten, denk aan een tochtstrip of een brievenbusborstel, en voor het bezoek hoeft men niets te betalen. Bert: “Aan de hand van de energierekening inventariseren wij het verbruik. We kijken niet naar de kosten, maar alleen naar de verbruikte kubieke meters. Op basis van het verbruik en het gebruik van energie brengen wij een advies uit.”

‘Kleine beetjes maken een heleboel’
“Veel mensen schakelen ons in de eerste plaats in om geld te besparen, ook al zullen ze dat misschien niet zeggen. Maar ik vind de bijdrage die we leveren aan een betere wereld ook belangrijk. Onze kinderen en achterkleinkinderen moeten hier ook nog fijn kunnen leven. Niets doen is stilstand en stilstand is achteruitgang. Met zijn allen kunnen we ook als klein landje wat betekenen om het milieu te ontlasten; kleine beetjes maken een heleboel.”

Stoken voor de mussen
“85% van de besparingsmogelijkheden kunnen mensen zelf uitvoeren”, gaat Bert verder. “Soms zijn het heel eenvoudige dingen, maar moet iemand ze daar even op wijzen. Laatst was ik bijvoorbeeld bij een echtpaar in een wat ouder en dus tochtiger huis. Zij hadden van die dikke gordijnen hangen, maar deden deze ’s nachts nooit dicht. Ja, dan stook je voor de mussen. Of iemand heeft zo’n enorme kroonluchter hangen waar 25 lampjes ingaan. Daarvan kun je er 22 losdraaien, dan heb je genoeg licht én sfeer. Relatief simpele maatregelen helpen het energieverbruik onder controle te houden. Dat is fijn voor de portemonnee en het milieu wordt er ook blij van.”

Vraag ook gratis en vrijblijvend een bespaaradvies aan van de energiecoach  | !WOON (wooninfo.nl)]

energieadvies.jpg