Papier- en zilvervisjes lijken op het eerste gezicht veel op elkaar. Echter kan een papiervisje meer schade aanrichten en vereist deze een andere bestrijding. Belangrijk is wel dat zowel zilver- als papiervisjes niet schadelijk zijn voor uw gezondheid.
Herkennen
Zilvervisjes zijn zilvergrijs van kleur en worden tot 12 mm lang. Ze hebben ze twee voelsprieten, zes pootjes en drie achtersprieten die korter zijn dan het lichaam. Zilvervisjes houden van warme donkere, vochtige plaatsen. U vindt ze vaak in de keuken en de badkamer. Als u het licht aan doet, ziet u de zilvervisjes vlug weg schieten.
Papiervisjes zijn bruiner dan zilvervisjes, en hebben haartjes op hun lichaam. Ze worden ongeveer 15 mm lang. Ze hebben ook twee voelsprieten en drie achtersprieten, maar de achtersprieten zijn net zo lang als het lijf. Papiervisjes zitten graag op zolders waar een cv-ketel hangt, of op warme plaatsen waar ze boeken en schilderijen aan kunnen vreten. Ook kruipen ze graag achter de naden in het behang.
Voorkomen
Als de luchtvochtigheid en temperatuur laag zijn, is uw woning onaantrekkelijk voor zowel papier- als zilvervisjes. Het is daarom erg belangrijk dat u uw woning goed lucht en ventileert. Bij een luchtvochtigheid van minder dan 50% gaan zilvervisjes dood. Een hygrometer in huis kan u helpen bij het bepalen hoe vochtig de lucht in huis is.
Bestrijden
Huismiddelen
Er zijn veel handige huismiddeltjes tegen zilvervisjes. Zo kunt u bijvoorbeeld een vochtige witte doek bestrooien met gipspoeder en op een donkere plek neerleggen. Als er zilvervisjes op zitten, schudt u de doek buiten uit. Ook kunt u er voor kiezen om spinnenwebben in de hoeken van de kamer bij de plinten te laten zitten. Spinnen eten zilvervisjes.
Chemisch bestrijden
Als de huismiddelen niet helpen, kunt u een chemisch middel overwegen. Deze middelen brengen altijd risico’s met zich mee, en zullen ook weinig effectief zijn als de omstandigheden in de woning hetzelfde blijven. Goed ventileren is daarom altijd de beste remedie!
Wanneer u kiest voor een chemisch bestrijdingsmiddel, volg de gebruiksaanwijzing dan nauwgezet op en lever restanten in bij het klein chemisch afval.