Zolang u geen overlast ondervindt van de wespen, hoeft u ze niet bestrijden. Wespen zijn namelijk ook heel nuttig omdat ze muggen en vliegen eten.

Herkennen
De wespen die in de zomer voor overlast zorgen zijn de werksters. Zij vliegen, meestal eind juli, uit om eten te verzamelen voor het volgroeide wespennest.

Op het eerste gezicht lijken wespen en bijen op elkaar. Omdat bijen beschermde dieren zijn, mogen deze niet bestreden worden. Voordat u bestrijding overweegt, is het belangrijk om na te gaan of het om wespen of bijen gaat.

  • Honingbijen hebben een duidelijke lichaamsbeharing op het borststuk en op de bovenzijde van de kop. Deze beharing is een typisch verschil met de wesp.
  • Wespen hebben een smalle taille en zijn, in tegenstelling tot bijen, vrijwel kaal. U kunt een wesp herkennen aan de karakteristieke felle geel-zwarte strepen.

Wespen houden van zoetigheid en zijn vaak te vinden in de buurt van fruitbomen, vuilnisbakken en etenswaren. Een wespennest wordt maar één zomer gebruikt. Na de zomer sterven alle wespen af, op de koningin na. De koningin gaat op zoek naar een plek om te overwinteren.

Voorkomen
In het najaar gaat de wespenkoningin een plek zoeken voor haar winterslaap. Het is belangrijk om een koningin uw huis uit te krijgen, zodat ze niet in het voorjaar een nest gaat bouwen in de woning.

Bestrijden
Het regelmatig aan- en uitvliegen van wespen kan duiden op een nest. Een nest bevindt zich meestal op een beschutte plaats als de spouwmuur of een vliering. Voor het verwijderen van een wespennest, kunt u het beste een professionele verdelger inschakelen omdat dit de nodige risico’s met zich meebrengt.

Treft u een wespennest aan op de galerij of in een algemene ruimte, belt u dan met ZVH. Wij schakelen in dit geval een verdelger in

Wesp

wesp.jpg

Bij

honingbij.jpg