Tips om woning koel te houden

Als het lang achter elkaar warm is, warmt uw huis steeds meer op. Het is belangrijk om vanaf de start van een hitteperiode de woning koel te houden. Met deze tips lukt dat beter.

Gebruik zonwering of doe de gordijnen dicht

Zorg dat de zon niet naar binnen schijnt. U houdt de warmte het beste buiten met buitenzonwering, zoals een zonnescherm of rolluik. Als u geen zonwering aan de buitenkant heeft, sluit dan de gordijnen of luxaflex. 

Houd de ramen en deuren dicht

Zolang de temperatuur buiten hoger is dan binnen houd dan de ramen en deuren dicht. Zo zorgt u ervoor dat de warmte niet naar binnen komt. Blijf wel ventileren via de roosters en/of aan de koele schaduwkant van het huis.

Zet de ramen open zodra het buiten koeler is

Zet als de temperatuur buiten lager is ('s ochtends vroeg, 's avonds of 's nachts), de ramen en eventueel de deuren open. Nu is het moment om het huis zoveel mogelijk te laten afkoelen. Zet ook de tussendeur open zodat het even lekker doorwaait en de koele lucht het opgewarmde huis weer afkoelt.

Maak de omgeving van uw woning koeler

Heeft u een tuin? Maak schaduw in de tuin door struiken en bomen te planten. Groen en planten zorgen voor koelte. Betegel de tuin daarom niet helemaal. Een extra voordeel is dat bij een zware bui het water makkelijker weg kan.

Zet een ventilator aan als u thuis bent

Zet deze in de circulerende draaiende stand. Dit zorgt ervoor dat de gevoelstemperatuur daalt en ook dat de lucht in huis in beweging komt. Het is effect is niet groot met heel heet weer, maar alle beetjes helpen tijdens die hete dagen.