Ratten zorgen steeds vaker voor overlast in Nederland. Ze kunnen ziektes verspreiden en gebouwen beschadigen. Ratten kunnen bestreden worden, maar het is lastig. Voorkomen is daarom altijd beter.
Herkennen
In Nederland komen zowel bruine als zwarte ratten voor.
Bruine ratten zijn 20 tot 30 cm lang. De staart is nog een keer 15 tot 20 cm, maar korter dan het lichaam. Een bruine rat kan wel 500 gram wegen. De kleur is bruingrijs.
Zwarte ratten zijn een stuk zeldzamer dan de bruine rat. Ze komen vooral voor in het zuiden van het land. Ondanks de naam, kan de kleur verschillen van zwart tot lichtbruin. Zwarte ratten worden 15 tot 24 cm lang, en tot 300 gram zwaar. De staart is 12 tot 26 cm, en is even lang of langer dan het lichaam.
De zwarte rat verschilt van de bruine rat door de langere, ruigere vacht, de grotere, dunner behaarde oren, de grotere ogen en de langere, dunnere staart.
Ratten zijn nachtdieren en laten zich overdag niet zien. U zult dan ook niet snel een rat door uw huis zien lopen. Wel kunt u rattenkeutels of knaagschade aantreffen, en u kunt ze horen knagen of krassen.
Voorkomen
Net als muizen, komen ratten af op voedsel en warmte. Ook bij ratten is het advies om naden en kieren te dichten, en te zorgen dat de ratten niet bij voedsel kunnen. Ook rommel in bergingen, tuinen en kelders zijn aantrekkelijke plekken voor ratten om een nest te bouwen. Laat dus geen afval of spullen slingeren. Daarnaast is het niet aan te raden om vogels te voeren met brood, gezien dit ratten aantrekt.
Bestrijden
Maatregelen treffen om ratten te voorkomen is het belangrijkst, zonder deze maatregelen heeft bestrijden geen zin. Houdt u er rekening mee dat u geen gif mag gebruiken bij het bestrijden van ratten.
Heeft u het vermoeden dat u ratten in huis heeft, neemt u dan contact op met de GGD/Gemeente.