Ook in de winter de roosters open

Het klinkt tegenstrijdig, buiten is het koud, de gasprijs is hoog en dan de ventilatieroosters open. Toch is het goed om uw woning dagelijks te ventileren. Zo houdt u de lucht in huis gezond want vochtige lucht en schadelijke stoffen worden dan afgevoerd en de kans op (ongezonde) schimmel wordt lager. En een goed geventileerd huis met droge lucht warmt beter op.

Te veel vocht in huis

Schimmel wordt vaak veroorzaakt door te veel vocht in de woning. Bij het koken, het douchen, het drogen van de was, het schoonmaken, en afwassen komt waterdamp vrij. Het is belangrijk dat al dit extra vocht de woning ook weer uit kan. Zodra de luchtvochtigheid (hoeveelheid waterdamp) in de woning te hoog wordt, kunt u dat merken aan:

 • condens op de ramen
 • een muffe lucht
 • vochtplekken
 • moeite om de ruimte warm te stoken
 • schimmelvorming

Vochtproblemen tegengaan begint bij het voorkomen dat vocht in de woning terecht komt:

 • Hang wasgoed zo veel mogelijk buiten te drogen. Als dat niet kan, zet dan de ventitaltie open of lucht dan extra door bijvoorbeeld 2 ramen tegen elkaar open te zetten.
 • Houd de badkamerdeur dicht bij het douchen en maak na het douchen de wanden en de vloer goed droog. Zet een raam open of de ventilatie op de hoogste stand.
 • Laat na het schoonmaken de oppervlakken niet te nat achter.
 • Kook met de deksels op de pannen, ook dit voorkomt waterdamp in huis.
 • Zet tijdens het koken de afzuigkap aan en laat deze nog 15 minuten aan staan na het koken.

Ventileren

De beste manier om de lucht in huis gezond te houden is door te zorgen voor voortdurende luchtverversing, dag en nacht, in alle jaargetijden. Dan komt frisse lucht binnen en verdwijnen vocht en vervuilende stoffen. Ventileren betekent continu frisse lucht aanvoeren én vervuilde lucht afvoeren.

Ventileer ook in de winter. Ook al is het buiten koud, houd de ventilatieroosters open. Lucht daarnaast ook elke dag 15 minuten door twee ramen tegen elkaar open te zetten. Ook in de winter. Zet de verwarming tijdens het luchten even lager. Door te ventileren en te luchten kunt u zuiniger stoken. Want droge frisse lucht is makkelijker warm te krijgen. 

Hoe goed ventileren

 • Zorg voor voortdurende aanvoer van frisse lucht via open (klep)raampjes en/of ventilatieroosters en zorg dat lucht door het huis kan stromen, via ruimte onder de binnendeuren of roosters in binnendeuren en -muren. 
 • Ventileer extra als u kookt, doucht en klust in huis, en als er veel mensen zijn.  Bijvoorbeeld met een extra open raam of het (mechanische) ventilatiesysteem op de hoogste stand.
 • Heeft u mechanische ventilatie, zet deze altijd aan. Standaard op stand 2 en bij veel vocht op de hoogste stand.
 • Maak ventilatierooster regelmatig schoon.

​Als u een geiser of een gaskachel heeft dan is extra belangrijk om goed te ventileren. Zeker in de winter. Tevens is de kans op een koolmonoxidevergiftiging kleiner in een goed geventileerde ruimte. Tijdens het gebruik van de geiser (bijvoorbeeld bij douchen) adviseren wij u de roosters of het klepraampje meer open te zetten.

Verwarming

Verwarm uw woning voldoende. Laat de temperatuur in ieder geval niet onder de 15 graden komen. Onder die temperatuur hebben schimmels en andere vochtproblemen meer kans.

Toch schimmel?

Lees in onze folder wat u dan kunt doen.

Meer informatie over ventileren, vocht en schimmel?

Zie ook deze video of de folder over schimmel en ventileren.

Ook op de website van MilieuCentraal vindt u tips en advies.

Veelgestelde vragen
veelgestelde vragen

Veelgestelde vragen woontips vocht

 • Hoe verwijder ik schimmelplekken?

  Met een oplossing van 6 gram soda op een liter warm water, een water-azijnmengsel of met een alcoholoplossing (60-70%) frist u schimmel op. Wat ook werkt is een oplossing water met 25 ml chloor per liter water of schimmelverwijderaar van HG (verkrijgbaar bij drogist).