Muizen kunnen voor flinke overlast zorgen. Ze vreten het eten aan, knagen aan kabels en het meubilair, en je kunt ze horen krassen bij muren en plafonds. Ook vermenigvuldigen huismuizen zich snel, waardoor er een kans is op een plaag.

Herkennen
Een huismuis is tussen de 7 en de 9 cm groot. Hun staart is net zo lang als het lichaam. Ze hebben een slank postuur en relatief grote oren en ogen. Huismuizen zijn vooral ’s nachts actief.

Voorkomen
Goede hygiëne in huis is erg belangrijk, zorg dat alles goed schoon en opgeruimd is. Bewaar uw etenswaren (ook die van huisdieren) in ondoordringbare verpakkingen. Dicht openingen in huis groter dan vijf millimeter, zodat de muizen er niet doorheen kunnen klimmen. Heeft u veel gaten, naden en kieren in de woning die afgedicht moeten worden? Neem dan contact op met ZVH om te overleggen wat wij eventueel kunnen betekenen.

Bestrijden
Muizenvallen
Voor het bestrijden van muizen is er een ruime keuze aan muizenvallen verkrijgbaar. Klap- en knijpvallen doden een muis direct. Kantel- en kooivallen vangen de muis zodat u deze ergens anders vrij kunt laten. Omdat muizen niet graag het territorium van een soortgenoot doorkruizen, is een afstand van 100 meter vanaf huis meestal voldoende voor het vrijlaten van een gevangen muis.

Muizengif
Het gebruik van muizengif brengt risico’s met zich mee. Het is slecht voor het milieu en gevaarlijk voor andere (huis)dieren. Daarom is het niet meer toegestaan om gif te gebruiken om muizen te bestrijden.

Als het bestrijden van de muizen u zelf niet lukt, kunt u overwegen een professionele verdelger in te schakelen. De verdelger kan u helpen op een effectieve manier van uw muizenprobleem af te komen.

muis.jpg