Mieren zijn buitenshuis nuttige dieren, en leveren geen gevaar voor onze gezondheid op. Toch is het niet fijn om ze binnen te hebben.

Herkennen
Er zijn verschillende soorten mieren die u in huis en in de tuin aan kunt treffen. Ze hebben met elkaar gemeen dat ze zes pootjes en voelsprieten hebben.               

Voorkomen
Mieren zijn dol op zoetigheid. Ze komen uw huis in, op zoek naar voedsel. Het is daarom belangrijk dat u voedselresten en etenswaren goed opruimt en afsluit.
Ook kunt u de woning minder toegankelijk maken voor mieren door ventilatiegaten in de woning af te dichten met fijnmazig insectengaas. U kunt stuivers neerleggen op de plek waar de mieren binnenkomen. Mieren houden niet van koper, en zullen het vermijden. Ook een streep trekken met (stoep)krijt kan helpen.

Wanneer mieren in huis voedsel vinden, laten ze een geurspoor achter. Hierdoor kunnen andere mieren het spoor volgen en komen ze ook de woning in. U kunt dit geurspoor verwijderen door goed met zeep schoon te maken.

Bestrijden

Binnenshuis
Mocht het u toch niet lukken om de mieren uit huis te houden, kunt u een professionele verdelger inschakelen om u te helpen.

In de tuin
Mierennesten in de tuin hoeft u niet te bestrijden. Mieren zijn heel nuttig, ze ruimen afval en schadelijke insecten op. Als u toch iets aan de mieren wilt doen, bestaan er diverse milieu- en diervriendelijke afweermiddelen:

  • Huismiddeltjes uitstrooien: Komkommerschillen, kalk, knoflook- en uienpoeder of koffiedik.
  • Blaadjes uitstrooien: Vers tomatenblad, verkruimelde pepermuntblaadjes.
  • Planten neerzetten: Afrikaantjes, goudsbloemen, lavendel, bieslook, majoraan, salie, munt, lavendel, basilicum.
mier.jpg