Koolmonoxide, ook bekend als CO, is een zeer giftig gas; het is niet te ruiken of te proeven. Oorzaken van koolmonoxidevergiftiging zijn vaak een combinatie van een defecte of niet onderhouden geiser/cv-installatie en onvoldoende ventilatie. Als er te weinig zuurstof is, ontstaat een levensgevaarlijke situatie met kans op vergiftiging.

Wat gebeurt er bij een koolmonoxidevergiftiging?

Koolmonoxide wordt 250 keer sneller in het bloed opgenomen dan zuurstof. Gevolg: de koolmonoxide transformeert in een sluipmoordenaar en verstoort het transport van zuurstof. De eerste gezondheidsklachten zijn: lichte hoofdpijn, vermoeidheid en moeite met zien en concentreren. Ook voelt u zich verward en/of slaperig en krijgt u een versnelde hartslag. Bij een grote hoeveelheid koolmonoxide, kunnen mensen ook last krijgen van misselijkheid, overgeven en bestaat het gevaar om buiten bewustzijn te raken. Blootstelling aan hogere concentraties kan dodelijke effecten hebben.

Voorkomen

  • Zorg altijd voor voldoende luchttoevoer en ventilatie.
  • Sluit ventilatieroosters in de woning nooit af. Slaap bijvoorbeeld met het raam op een kier.
  • De waakvlam van uw gasapparaat moet blauw zijn. Een oranje vlam kan duiden op vervuiling of op onvolledige verbranding.
  • Beslagen ruiten in de ruimte waar het gasapparaat staat, wijzen op onvoldoende zuurstof. Zorg voor voldoende ventilatie.
  • Laat uw geiser jaarlijks en uw cv-installatie tweejaarlijks controleren door een erkend installateur.
  • Plaats een koolmonoxidemelder. Deze waarschuwt als er koolmonoxide in je huis vrijkomt. Let op: Koolmonoxidemelders hebben een houdbaarheidsdatum. 

Wat te doen als de koolmonoxidemelder afgaat?

Verlaat zo snel mogelijk de woning. Bel het alarmnummer 112 en volg de aanwijzingen van de hulpdienst op.
Bel daarna ook ZVH via telefoonnummer 075-68 11 711 (optie 1).  Buiten openingstijden wordt u doorverbonden met onze meldkamer.

Onderhoud installaties

ZVH zorgt voor het onderhoud van de installaties. Geisers laten wij jaarlijks controleren en cv installaties tweejaarlijks. In woningen met open geisers of open cv ketels zijn koolmonoxidemelders geplaatst.

Het is belangrijk dat u meewerkt aan dit onderhoud en een afspraak te maken voor onderhoud als dit gevraagd wordt. Het is ook verplicht om mee te werken aan het onderhoud van de installaties.