Een schimmelprobleem is goed te voorkomen door voldoende te ventileren, vocht in huis te beperken, en eventuele kleine schimmelplekjes meteen te verwijderen.

Schimmel, wat is dat nou eigenlijk?

Schimmelsporen komen van nature voor in de lucht. Zodra ze in de woning een plek tegenkomen waar het donker en vochtig is, gaan ze ontkiemen en ontstaat er een schimmelplekje. Als dit plekje niet snel behandeld wordt, breidt het zich uit. Voor u het weet zit er een grote zwarte plek op een muur of plafond. Niet prettig om naar te kijken, maar ook niet bevorderlijk voor uw gezondheid.

Oorzaken van schimmel

Schimmel wordt vaak veroorzaakt door te veel vocht in de woning. Door alledaagse zaken komt waterdamp vrij. Bijvoorbeeld bij het koken, het douchen, het drogen van de was, het schoonmaken, en bij het afwassen. Het is belangrijk dat al dit extra vocht de woning ook weer uit kan. Zodra de luchtvochtigheid (hoeveelheid waterdamp) in de woning te hoog wordt, kunt u dat merken aan:

  • condens op de ramen
  • een muffe lucht
  • vochtplekken
  • moeite om de ruimte warm te stoken
  • schimmelvorming

Vochtproblemen tegen gaan begint bij het voorkomen dat vocht in de woning terecht komt:

  • Hang wasgoed zo veel mogelijk buiten te drogen.
  • Maak na het douchen de wanden de vloer goed droog.
  • Laat na het schoonmaken de oppervlakken niet te nat achter.
  • Kook met de deksels op de pannen, ook dit voorkomt waterdamp in huis.

Ventileren of luchten?

Om ervoor te zorgen dat u de kans op schimmel zo klein mogelijk maakt, is ventileren heel erg belangrijk. Door goed te ventileren zorgt u dat het vocht de woning uit kan, en er weer schone lucht naar binnen komt.

Luchten en ventileren is niet hetzelfde. Luchten betekent ramen en deuren tegen elkaar open zetten. Luchten is handig om snel extra vochtige lucht af te voeren, maar het is geen vervanging van ventileren. Het effect is namelijk snel weg. Zodra het raam weer dicht gaat, zal het vocht zich weer ophopen. Het kan wel fijn zijn om het huis snel weer een fris gevoel te geven. Zet tijdens het luchten de thermostaat laag, zodat uw verwarming niet onnodig aan slaat.

Ventileren betekent continu frisse lucht aanvoeren én vochtige lucht afvoeren. Dit kunt u doen door altijd de (klep)ramen en/of ventilatieroosters open te houden. De lucht moet door het huis kunnen stromen via de verschillende kamers. Zo komt er overal frisse lucht.

Als u veel bezoek hebt of gaat koken of klussen in huis, kunt u extra ventileren door ook een raam open te zetten. Zorg er ook nadat er gedoucht is voor, dat al het vocht de badkamer en het huis uit kan. Dit doet u door de badkamerdeur open te zetten, en meerdere ramen te openen. Ook is het belangrijk om het water wat achterblijft op de muren en de vloer altijd weg te vegen met een wisser.

Toch nog schimmel?

Lees in onze folder wat u dan kunt doen.

Meer informatie over ventileren, vocht en schimmel?

Meer informatie vindt u in de folder over schimmel en ventileren.

Ook op de website van MilieuCentraal vindt u tips en advies.