Een schimmelprobleem is goed te voorkomen door voldoende te ventileren, vocht in huis te beperken, en eventuele kleine schimmelplekjes meteen te verwijderen.
Schimmel wordt vaak veroorzaakt door te veel vocht in de woning. Bij het koken, het douchen, het drogen van de was, het schoonmaken, en afwassen komt waterdamp vrij. Het is belangrijk dat al dit extra vocht de woning ook weer uit kan. Zodra de luchtvochtigheid (hoeveelheid waterdamp) in de woning te hoog wordt, kunt u dat merken aan:
Vochtproblemen tegen gaan begint bij het voorkomen dat vocht in de woning terecht komt:
De beste manier om de lucht in huis gezond te houden is door te zorgen voor voortdurende luchtverversing, dag en nacht, in alle jaargetijden. Dan komt frisse lucht binnen en verdwijnen vocht en vervuilende stoffen. Ventileren betekent continu frisse lucht aanvoeren én vervuilde lucht afvoeren.
Dat is niet hetzelfde als luchten. Luchten betekent ramen en deuren tegen elkaar open zetten. Zet tijdens het luchten de thermostaat laag, anders slaat de verwarming onnodig aan. Luchten is nuttig om snel extra vervuilde lucht af te voeren, maar het is geen vervanging van ventileren. Het effect is namelijk snel weg: zodra het raam dicht gaat zal vervuiling zich weer ophopen.
Als u een geiser of een gaskachel heeft dan is extra belangrijk om goed te ventileren. Zeker in de winter. Tevens is de kans op een koolmonoxidevergiftiging kleiner in een goed geventileerde ruimte. Tijdens het gebruik van de geiser (bijvoorbeeld bij douchen) adviseren wij u de roosters of het klepraampje meer open te zetten.
Lees in onze folder wat u dan kunt doen.
Meer informatie vindt u in de folder over schimmel en ventileren.
Ook op de website van MilieuCentraal vindt u tips en advies.
Met een oplossing van 6 gram soda op een liter warm water, een water-azijnmengsel of met een alcoholoplossing (60-70%) frist u schimmel op. Wat ook werkt is een oplossing water met 25 ml chloor per liter water of schimmelverwijderaar van HG (verkrijgbaar bij drogist).