Zero tolerance drugsbeleid

Zero tolerance drugsbeleid

Hennep kweken of andere drugs (voor)bereiden, bewaren en verhandelen is verboden. Het kweken, bereiden, verwerken, bewaren of verhandelen van hennep en andere drugs brengt overlast en grote veiligheidsrisico’s met zich mee.

Als in een woning een kwekerij of andere drugsgerelateerde activiteiten worden ontdekt, wordt op last van de burgemeester de woning gesloten. Wordt dit aangetroffen in een gehuurde woning of ruimte van ZVH dan zal de huurovereenkomst wordt opgezegd en de huurder raakt de woning kwijt. ZVH hanteert hierbij een zero tolerance beleid. 

Wat betekent een zero tolerance beleid?

Dit bekent dat ZVH een juridische procedure start tot ontbinding van de huurovereenkomst en ontruiming van de woning in onder andere de volgende situaties: 

  • In het gehuurde, woning, schuur, aangebouwde, boxruimte, garage, tuin, balkon etc wordt drugs gekweekt, bereid, verwerkt, bewaard en/of verkocht dan wel gehandeld. Of pogingen daartoe.
  • Er worden voorbereidingshandelingen voor de productie van soft- of harddrugs aangetroffen.
  • Er wordt meer drugs in de woning bewaard dan voor eigen gebruik aannemelijk is. Dat het daardoor vermoedelijk bedoeld is voor handel. Dit is in ieder geval bij meer dan 0,5 gram harddrugs en/of 5 gram softdrugs.

De huurder is altijd zelf aansprakelijk en verantwoordelijk voor wat er in het gehuurde wordt aangetroffen.

Hennep kweken is gevaarlijk

Mocht er een hennepkwekerij in uw buurt zijn, dan loopt u het risico op brand, kortsluiting en lekkage. De schade die hennepteelt veroorzaakt is groot. Meld verdachte situaties bij de politie.

Drugsconvenant

Sinds 1 november 2020 geldt er een nieuw Drugsconvenant in Noord-Holland. In het convenant staan afspraken over het onderling uitwisselen van informatie, zodat onder andere hennepkwekerijen en drugslabs nog beter kunnen worden opgespoord. Het convenant is ondertekend door de 34 gemeenten, politie Noord-Holland, het Openbaar Ministerie Noord-Holland, woningcorporaties, netwerkbeheerders, drinkwaterbedrijven, waterschappen, intergemeentelijke sociale diensten en omgevingsdienst. Meer over het convenant lezen? Convenant Aanpak Drugslocaties (nh-sv.nl)

Melden van verdachte situaties

Heeft u het vermoeden dat er bij u in de buurt een kwekerij is? Neem dan contact op met de politie via 0900- 88 44 of via Meld Misdaad Anoniem (tel 0800- 70 00). Breng ons ook op de hoogte via info@zvh.nl.

Lachgas

Ook lachgas staat nu op Lijst II van de Opiumwet. Dit betekent dat het in bezit hebben, gebruiken en verhandelen van lachgas in, vanuit en dicht bij de huurwoning is verboden. ZVH hanteert een zero tolerance beleid.