Echtpaar Visser zielsgelukkig met nieuwe, gelijkvloerse woning

“Ik ben helemaal opgeleefd sinds we hier wonen”, vertelt meneer Visser (84). Hij wijst naar de boten die voorbijvaren. Het is nu vier maanden geleden dat hij en zijn vrouw hun intrede namen in het appartement aan de Zaan. Het echtpaar maakte gebruik van de verhuisregeling, waardoor ze voorrang kregen op een gelijkvloerse woning. “Een beetje op aandringen van de kinderen”, lacht meneer Visser, “die vonden dat we echt te oud werden voor onze eengezinswoning.”

Verhuizen ging niet zonder slag of stoot. Ga er maar aan staan als je na 45 jaar huis en haard moet achterlaten. “Ik kan overal wel aarden, maar Jan had er meer moeite mee”, vertelt mevrouw Visser (86), die blij is dat ze nu geen trappen meer op en af hoeft. “Dat ging op het laatst echt niet meer. Nu pak ik de lift. Ik loop nog wel zelf hoor, met een rollator. Dirk van de Broek is hier lekker dichtbij.”

‘Niet naar een bejaardenflat’

Meneer Visser beaamt dat hij er tegenop zag om te verhuizen. “Ik wilde niet naar zo’n typische bejaardenflat. En ik wilde per se in Zaandam blijven. Ik ben hier geboren en getogen. Een dag de Zaan niet gezien is voor mij een dag niet geleefd. We hadden al eerder een paar gelijkvloerse woningen bekeken, maar dat was het allemaal niet. En toen kwam dit huis op ons pad. Nu word ik elke dag wakker met dit fantastische uitzicht!

Schoonzoon voorzag de woning van een nieuw likje verf, het oude huis werd weer spic en span opgeleverd en toen kon er verhuisd worden. “We moesten wel heel veel spullen wegdoen, we gingen tenslotte van een 4- naar een 2-kamerwoning”, zegt mevrouw Visser. “Gelukkig kregen we veel hulp van onze dochters en schoonzonen.”

Verhuisvoordeelregeling

Naast de hulp van familieleden kon het echtpaar rekenen op steun van ZVH en de gemeente. Speciaal voor senioren is er een verhuisvoordeelregeling. Wie 65 jaar of ouder is kan voorrang krijgen op geselecteerde, gelijkvloerse sociale huurwoningen. Men neemt daarbij de oude huurprijs mee, tenzij de huur van de nieuwe woning lager is. Daarnaast heeft men recht op een verhuissubsidie vanuit de gemeente Zaanstad van 1000 euro.

Naar tevredenheid

Meneer Visser: “Toen we hoorden dat de huur hetzelfde bleef, waren we gauw overtuigd dat we het moesten doen. Van de subsidie hebben we onder andere een verhuizer ingehuurd. En nu zitten we hier, helemaal naar onze tevredenheid. Wat mij betreft is dit onze laatste halte in dit leven. Als het aan ons ligt, moeten ze ons hieruit dragen.”

Lees verder voor meer informatie over de 65+ verhuisvoordeelregeling.

Echtpaar Visser.jpg