Bedwantsen zijn lastig te bestrijden. Heeft u het vermoeden dat u bedwantsen in huis heeft, neem dan altijd contact op met ZVH.

Herkennen
Bedwantsen zijn ovale, platte insecten van ongeveer vijf millimeter lang. Ze verbergen zich op donkere, warme plekken zoals matrassen of tapijt en komen ’s nachts tevoorschijn als ze honger hebben. Door middel van een beet zuigt de bedwants bloed op, en daarbij laat hij een jeukende plek achter.

Voorkomen
Bedwantsen kunnen zich verstoppen in kleding, meubels of koffers en kunnen zo met u meereizen. Omdat ze zo klein zijn, gaat dit vaak onopgemerkt. De meest voorkomende bronnen van bedwantsenbesmetting zijn tweedehands meubels (banken/ bedden/ matrassen/ tapijt), kleding, koffers, en aangrenzende woningen.

Heeft u het vermoeden dat u mogelijk ergens bent geweest waar bedwantsen waren, kunt u de volgende stappen nemen om te voorkomen dat u de bedwantsen meeneemt naar huis:

  • Stop uw mogelijk besmette kleding en schoenen in een zwarte vuilniszak, en laat deze een dag in de zon liggen. Bedwantsen kunnen slecht tegen hitte. Als ze minimaal 2 uur lang worden blootgesteld aan temperaturen van 56°C of warmer, gaan ze dood.
  • Kleding die gewassen moet worden, kunt u wassen op 60°C.
  • Als u denkt dat uw bagage mogelijk besmet is, laat uw tassen/koffers dan in de badkamer staan. Bedwantsen houden niet van beton of gladde tegels. Mochten er bedwantsen in uw bagage zitten, ziet u het op het beton of de tegels snel, en ze kunnen zich er moeilijk verstoppen.

Mocht u vermoeden dat uw bed of bank mogelijk besmet is met bedwantsen, zet deze dan niet zomaar buiten neer. Ook mag u nooit een mogelijk besmet object vervoeren over de galerij of in de lift. U kunt onbedoeld besmettingen bij andere mensen veroorzaken!

Bestrijden
Bedwantsen bestrijden is erg lastig. Bij een besmetting raadt ZVH ten alle tijden aan een professionele verdelger in te schakelen.

bedwants.jpg