Nieuws

Gemeente en woningcorporaties strijden samen tegen energiearmoede

Geplaatst op 13-03-2023

Gemeente Zaanstad sluit een convenant met de Zaanse woningcorporaties om sneller de sociale huurwoningen energiezuiniger te maken. In totaal gaat het om een bedrag van € 1,5 miljoen, voor besparende maatregelen die de energielasten voor huurders omlaag brengen. Denk aan kleine maatregelen zoals tochtstrips, grote maatregelen zoals vloer-, dak- en spouwmuur- isolatie en ook bespaaradvies. De maatregelen moeten voor 31 december 2024 uitgevoerd zijn.

Wethouder René Tuijn (o.a. Duurzaamheid en Armoede): “Zoveel mogelijk panden, zo snel mogelijk, zo energiezuinig mogelijk. Dat is ons doel. Samen met de woningcorporaties kunnen we inwoners bereiken die niet de middelen hebben om zelf te investeren in duurzame maatregelen. Terwijl juist deze inwoners extra geholpen zijn met een lagere energierekening. Om sneller slagen te maken, kiezen we nu voor een convenant in plaats van een subsidieregeling.”

Namens de Zaanse woningcorporatie zegt Parteon-bestuurder Harrie Platte: “De Zaanse corporaties zetten zich in om de energierekenening van huurders zo snel en zoveel mogelijk omlaag te brengen. We maken woningen duurzamer en doen dat steeds sneller, maar de financiële middelen om verder te versnellen zijn beperkt. Door dit convenant en de hulp van de gemeente kunnen we meer gaan doen voor honderden huurders met lagere inkomens. De Zaanse corporaties gaan in 2023 en 2024 versneld zonnepanelen plaatsen, isoleren, collectieve verwarmingsinstallaties verbeteren en andere activiteiten uitvoeren. Onze focus ligt daarbij op woningen met energielabels D, E, F en G, zodat we maximaal kunnen bijdragen aan het oplossen van (energie)armoede. De eerste extra plannen werken we nu uit en later dit jaar begint de uitvoering.”

Terug naar overzicht