Nieuws

Geef uw mening over de verdeling van sociale huurwoningen

Geplaatst op 03-02-2019

De gemeentes en corporaties in de regio’s Zaanstreek-Waterland, Amsterdam en Amstelland-Meerlanden denken na over een nieuwe verdeling van sociale huurwoningen. De mening van de inwoners is hierbij belangrijk. Daarom is een online vragenlijst uitgezet met 10 vragen over wie voorrang zou mogen krijgen op een sociale huurwoning en over de toewijzing van deze woningen.

De sociale huurmarkt staat onder druk. De gemiddelde inschrijfduur voor een starter om in aanmerking te komen voor een sociale huurwoning, is 11 jaar. Mensen in noodsituaties die dringend een woning nodig hebben krijgen een urgentieverklaring maar niet iedereen komt in aanmerking voor een urgentieverklaring. Nieuwe manieren van toewijzen worden onderzocht, om meer woningen aan te bieden aan mensen met spoed. Tegelijkertijd moeten ook andere woningzoekenden nog aan de beurt kunnen komen. Woningzoekenden moeten een duidelijk beeld  krijgen van hun kansen op een sociale huurwoning, zodat zij zich ook kunnen beraden op alternatieven. Een rechtvaardige verdeling van de schaarse sociale huurwoningen staat voorop.  De mening van de inwoners is één van de bouwstenen bij het maken van nieuw beleid over de verdeling en toewijzing. Eind 2019 moeten de gemeenteraden van alle gemeentes akkoord zijn met de wijzigingen.

Wilt u meedoen aan de enquête? U kunt via deze link tot en met 13 februari 2019 deelnemen.

Feiten en cijfers

 • Begin 2019 stonden 400.000 personen ingeschreven bij Woningnet in de regio. Ca. 90.000 daarvan zoeken actief.
 • 34% van het aanbod gaat naar urgent woningzoekenden.
 • De gemiddelde inschrijfduur voordat iemand zijn eerste sociale huurwoning kan betrekken, is in de regio Amsterdam ca. 11 jaar.
 • Gemeentes in de regio:
  Stadsregio Noord (Zaanstreek-Waterland): Beemster, Edam-Volendam, Landsmeer, Oostzaan, Purmerend, Waterland, Wormerland, Zaanstad.
  Stadsregio Amsterdam: Amsterdam
  Stadsregio Zuid (Amstelland Meerlanden): Aalsmeer, Amstelveen, Diemen, Haarlemmermeer, Ouder-Amstel, Uithoorn.
 • Corporaties in de regio (PWNR): De Alliantie, De Key, Eigen Haard, Stadgenoot, Rochdale, Ymere, Woonzorg NL, Intermaris, Parteon, ZVH, Wormerwonen, Wooncompagnie.
Terug naar overzicht
enquete.png