Kunt u moeilijk rondkomen?

Veel mensen hebben geldzorgen. Dat kan komen omdat de inkomsten te laag zijn en/of omdat alles duurder is geworden door inflatie en stijgende energieprijzen. We helpen graag met een aantal tips.

Heeft u recht op tegemoetkomingen?

Het is goed om regelmatig te checken of u misschien recht heeft op een landelijke toeslag of een gemeentelijke regeling. Als er iets verandert in uw inkomen of huishouden, kan het zijn dat u (nu wel) in aanmerking komt voor huurtoeslag, zorgtoeslag etc..

Met de tool BerekenUwRecht kunt u zelf heel makkelijk berekenen welke landelijke tegemoetkomingen u zou kunnen krijgen. Als u uw gegevens invult, ziet u meteen op welke toeslagen u recht heeft en waar u ze kunt aanvragen.

Check ook op Financiële regelingen Zaanstad of u recht heeft op gemeentelijke regelingen. Dit kan een bijdrage zijn in de kosten van schoolgaande kinderen of voor sport en muziekles. Maar ook bijzondere bijstand voor medische kosten of een gemeentelijke collectieve zorgverzekering.

Energietoeslag

Als u een laag inkomen heeft (op of net boven het sociaal minimum), dan komt u misschien in aanmerking voor de energietoeslag. Ook in 2023 kan deze toeslag weer aangevraagd worden. De hoogte van de toeslag en wanneer u de toeslag kunt aanvragen is nog onbekend. Zie wonen.zaanstad.nl/energiehulp voor meer informatie. 

Besparingstips en energiecoaches

U kunt zelf proberen uw energieverbruik - én dus uw energiekosten - te verminderen. Zie onze besparingstips. Ook een energiecoach kan u helpen.

De energiecoach geeft gratis (bespaar-)advies over op welke manier u in huis op de energiekosten kunt besparen. Dat kan bij u thuis of via een videobelafspraak. Alle inwoners die in Zaanstad een huis huren kunnen hier gebruik van maken. Samen met de energiecoach kijkt u naar uw energieverbruik. Na het bezoek krijgt u een bespaarrapport. U kunt kiezen uit handige bespaarproducten zoals ledlampen, radiatorfolie, tochtband of een waterbesparende douchekop. Het bezoek is eenmalig en vrijblijvend. De energiecoaches zijn vrijwilligers, getraind en begeleid door !WOON. 

Een afspraak met een energiecoach maakt u via !Woon. 

Hulp nodig

Heeft u zorgen of heeft u ondersteuning nodig, aarzel dan niet om hulp te vragen. Het Sociaal Wijkteam in uw buurt (bijvoorbeeld in buurtcentrum Poelenburcht) kan u met veel zaken helpen en heeft diverse mogelijkheden om u te ondersteunen bij uw financiën. U bepaalt uiteindelijk zelf van welke hulp u gebruik wilt maken. Denk hierbij bijvoorbeeld aan budgetbeheer of hulp bij uw administratie. Ook kan kan het Sociaal Wijkteam u helpen bij het aanvragen van regelingen. 

Ook Schuldhulpmaatje Zaanstad kan helpen bij het overzicht van uw financiele huishouden of bij beginnende schulden. Zie de website Schuldhulpmaatje voor meer informatie en eventuele ondersteuning. 

Als u problemen heeft met het op tijd betalen van de huur, twijfel dan niet en neem contact op met de afdeling Huurincasso van ZVH om de mogelijkheden door te spreken. We denken dan mee over een oplossing om de eventuele achterstand in te lopen of we brengen u in contact met hulpbiedende instanties. U kunt iedere werkdag langskomen tussen 9 en 12 uur, bel naar (075) 68 11 711 of mail naar info@zvh.nl. 

Veelgestelde vragen energiekosten en maatregelen

 • Wat doet ZVH aan het minderen van mijn energieverbruik
  • We isoleren onze woningen bijvoorbeeld tijdens renovatiewerkzaamheden. Dit zorgt ervoor dat u comfortabeler woont en het energieverbruik wordt beperkt. We zetten vooral in op het verbeteren van isolatie en ventilatie van de woningen met de slechtste energielabels, het hoogste energieverbruik en de meeste vocht-, tocht- en schimmelproblemen. 
  • ZVH is druk bezig met het verduurzamen van de woningen. Zo hebben we net de Kleurenflats afgerond en zijn we onder andere bezig in de PL Takstraat en omgeving. Een aantal projecten staat gepland voor het komende jaar. 
  • In de nieuwe ZVH-koers hebben we opnieuw onze ambities voor duurzaamheid geformuleerd: in 2030 geen woningen meer met energielabel C of lager.
  • We stappen complexmatig over op LED verlichting in de algemene ruimtes. De complexen met het grootste stroomverbruik gaan dit jaar over op LED verlichting. De komende jaren zetten we dit door bij complexen met een lager algemeen stroomverbruik.
  • Onze nieuwbouwwoningen zullen volledig gasvrij zijn
  • We zijn gestart met het aanbieden van zonnepanelen op eengezinswoningen. Jaarlijks bekijken we op welke complexen we zonnepanelen kunnen plaatsen. ZVH neemt contact met u op als uw complex aan de beurt is.  
  • Liften verbruiken veel energie. Door de standby-regeling van de lift aan te passen en over te gaan naar LED verlichting worden ze zuiniger in gebruik. Ook hierbij starten we in 2022 met de complexen met het grootste stroomverbruik.
  • Diverse complexen hebben blokverwarming. Voordat de warmte in de woning komt, kan energie verloren gaan. Daarom isoleren we de appendages en buizen na. 
 • Wat kan ik doen om energie te besparen?

  Hieronder vindt u tips om energie te besparen. Nog veel meer tips vindt u op www.milieucentraal.nl.

  Gebruik ledlampen
  Een ledlamp werkt veel efficiënter dan een ouderwetse gloei- en halogeenlamp. Er is slechts 3 tot 9 procent van de elektriciteit nodig om dezelfde hoeveelheid licht te geven als een gloeilamp. De ledlamp is doorontwikkeld en er zijn nu allerlei geschikte alternatieven voor de gloeilamp en de halogeenlamp.

  Ventileer goed
  Ventileren kost toch warme lucht, denkt u? Dat klopt. Toch is het goed om uw woning dagelijks te ventileren. Vochtige lucht en schadelijke stoffen worden afgevoerd. En een goed geventileerd huis met droge lucht warmt beter op.

  Stekkers eruit
  Schakel toestellen helemaal uit als u ze niet gebruikt. Ook in stand-by functie gebruiken ze stroom. Opladers van mobiele telefoons en elektrische tandenborstel kunnen uit het stopcontact als u ze niet gebruikt. Er zijn stekkerdozen met een aan/uit knop. Handig, u schakelt meerdere apparaten in één keer uit. Een ‘standby killer’ is ook een oplossing. Deze stekkerdoos plaatst u tussen uw apparaat en het stopcontact. Als bijvoorbeeld uw tv op stand-by staat, schakelt de killer deze automatisch uit.

  Minder (warm)waterverbruik
  Structureel 5 minuten douchen in plaats van de gemiddelde douchetijd van 9 minuten bespaart een gemiddeld huishouden op jaarbasis ruim 15.000 liter warm water en 60 m3 gas.

  Slim verwarmen
  Sluit alle deuren in huis en verwarm alleen de ruimtes waar u veel bent.  Zet de thermostaat als u thuis bent één graad lager dan u gewend bent. 

  Zet de thermostaat ’s nachts en als er overdag niemand thuis is, op 15 graden. U bespaart ook als u de verwarming een uurtje voordat u naar bed gaat al lager zet. Verwarm uw slaapkamer niet.

  Vraag gratis en vrijblijvend een bespaaradvies aan
  Een gratis bezoek van of een videobelafspraak met een energiecoach kan u een paar tientjes tot honderden euro’s per jaar schelen. De coach kijkt met u naar het energieverbruik in uw woning. U krijgt een bespaarrapport en kunt kiezen uit handige bespaarproducten zoals ledlampen, radiatorfolie, tochtband of een waterbesparende douchekop. De gemeente Zaanstad betaalt de bespaarproducten en het bezoek.  Lees meer over de energiecoaches.

 • Wanneer wordt mijn woning energiezuiniger?

  Woont u in een minder energiezuinige woning dan proberen wij uw woning de komende jaren versneld te verduurzamen. Wanneer uw woning aan de beurt is hangt af van onze planning. Voor de verduurzaming hebben we de nodige voorbereidingstijd nodig én zijn we afhankelijk van de uitvoering en de beschikbaarheid van aannemers en materialen.

 • Kan ik mijn voorschotbedrag aanpassen?

  Wij raden u aan om uw voorschotbedrag aan te passen naar uw echte verbruik en de daarbij horende kosten. U kunt dit doen bij uw eigen energieleverancier of zelf geld sparen en opzij leggen als u aangesloten bent bij een kleine energieleverancier. Hiermee komt u minder snel voor een vervelende verrassing te staan als u de jaarafrekening van uw energieleverancier krijgt. 

  Woont u in een woning waarvan u de stookkosten aan ZVH betaalt? Dan betaalt u via de servicekosten een voorschot. U kunt dit voorschot tussentijds bij ons verhogen. Neemt u hiervoor contact op met ons via info@zvh.nl.

 • Kan ik advies krijgen over verhoging van mijn voorschot?

  Ja u kunt een mail sturen hierover naar info@zvh.nl

 • Krijg ik de € 190 korting op mijn energierekening in november en december?

  Als u een individuele aansluiting voor electriciteit heeft en dus zelf een contract bij een energieleverancier, ontvangt u de korting via uw energieleverancier. 

  Huurders in complexen met een collectieve aansluiting die de elektriciteit via ZVH betalen, krijgen de uitkering van € 190 niet in november en december. De overheid heeft bekend gemaakt dat er wel een aanvullende vergoeding van € 380  komt voor zelfstandige wooneenheden achter een grootverbruikaansluiting voor elektriciteit.

 • Word ik geholpen met het betalen van die hoge energieprijzen

  Omdat de prijs voor elektriciteit en warmte zo snel stijgt, wil de overheid helpen. Dit zijn de nu bekende maatregelen. 

  • Voor huurders met een inkomen tot 140% van de bijstandsnorm heeft de gemeente Zaanstad de energietoeslag 2022. Niet alle huishoudens met een laag inkomen zijn bij de gemeente bekend. Heeft u de energietoeslag 2022 niet automatisch ontvangen en denkt u wel dat u in aanmerking komt? Ga dan naar wonen.zaanstad.nl/energiehulp. De energietoeslag wordt opnieuw in 2023 uitgekeerd. Dit gaat via de gemeente Zaanstad. Deze toeslag is voor huishoudens met een inkomen tot 120% van de bijstandsnorm.
  • Er is een prijsplafond voor huishoudens met een eigen energiecontract en aansluting. 
  • Voor huishoudens met een blokaansluiting komt er een andere vorm van compensatie. De regeling regeling tijdelijke tegemoetkoming blokaansluiting. De compensatie zal bestaan uit een bedrag per woning voor gas, warmte en/of stroom. Corporaties verrekenen de energiecompensatie voor huurders met blokaansluitingen. De bedragen staan nog niet helemaal vast en de regeling moet nog verder uitgewerkt worden. 

  Ook is er een tijdelijk noodfonds energie opgezet voor huishoudens met een bruto-inkomen van maximaal 200% van het sociaal minimum. Voor alleenstaanden is dat minder dan € 2.980. Voor samenwonenden is dat minder dan € 3.794. Deze bedragen zijn inclusief 8% vakantiegeld. Voorwaarden is dat de huishoudens zelf een contract hebben voor gas, stroom en/of stadswarmte bij een energieleverancier en dat de rekening hoger is dan 10 tot 13% van het gezamenlijk bruto-inkomen. Zie voor meer informatie www.noodfondsenergie.nl.

 • Wat is een prijsplafond

  De overheid heeft een prijsplafond afgesproken. Dit is een maximale prijs die u betaalt voor uw stroom, warmte en gas voor huishoudens met een eigen aansluiting dus met zelf een contract met een energieleverancier. Zo wil de overheid u beschermen als de prijzen voor gas, warmte en stroom verder blijven stijgen. Het prijsplafond geldt alleen bij een maximum verbruik en alleen voor uw privé-verbruik. Kosten voor bijvoorbeeld verlichting in algemene ruimtes zoals trappenhuizen vallen hier niet onder. Verbruikt u meer? Dan betaalt u de prijs die in uw energiecontract staat. 

   

 • Voor welke huishoudens geldt het prijsplafond?

  Het prijsplafond geldt voor huishoudens met een eigen aansluiting. Dus met een eigen contract voor gas, warmte en stroom met de energieleverancier.

 • Geldt het prijsplafond ook voor huishoudens met een blokaansluiting?

  Het prijsplafond werkt per aansluiting en is dus niet geschikt voor huishoudens die samen met anderen één aansluiting hebben (blokverwarming of collectieve elektra dus geen eigen aansluiting). Bij blokverwarming worden meerdere huizen verwarmd door dezelfde ketel. Deze huishoudens hebben geen eigen contract. U heeft geen eigen contract als u een voorschot betaalt voor gas, warmte en of stroom via uw servicekosten. 

  Door de overheid is er gezocht naar oplossingen voor huurders met blokaansluitingen. Er is nu meer duidelijkheid gekomen over een compensatie voor de hoge energietarieven voor deze huishoudens. Corporaties verrekenen deze energiecompensatie voor huurders met blokaansluiting in de servicekosten. Dit geldt voor aansluitingen voor de woning, niet voor de algemene ruimte. Wij houden u op de hoogte hiervan. 

 • Wat is de regeling tijdelijke tegemoetkoming blokaansluiting

  Het prijsplafond voor blokaansluitingen heet formeel ‘Regeling tijdelijke tegemoetkoming blokaansluiting’.  Deze regeling zal gericht zijn op het bieden van een tegemoetkoming aan de huishoudens met een blokaansluiting.

  Door de overheid is er gezocht naar oplossingen voor huurders met blokaansluitingen omdat zij niet profiteren van het prijsplafond. Er is nu meer duidelijkheid gekomen over een compensatie voor de hoge energietarieven voor deze huishoudens. Corporaties verrekenen deze energiecompensatie voor huurders met blokaansluiting in de servicekosten. Dit geldt voor aansluitingen voor de woning, niet voor de algemene ruimte. Lees verder.

 • Wat is het Noodfonds Energie?

  Dit is een initiatief van een aantal energiemaatschappijen en schuldhulporganisaties. Het Noodfonds kijkt hoe hoog de energierekening is in vergelijking met het gezamelijke inkomen in het huishouden. Als te veel van het inkomen nodig is voor energie, betaalt het Noodsfonds een deel van de energierekening. Zie voor meer informatie www.noodfondsenergie.nl

 • Welk energielabel heeft mijn woning?

  Informatie over energielabels vindt u op de informatiepagina opname energielabel

csm_huur_betalen_c90f6038f6.jpg

Tijdelijk Noodfonds Energie

Misschien kunt u steun aanvragen van het Noodfonds energie. Dit is opgericht om te voorkomen dat mensen energieschuld opbouwen. Het is voor huishoudens met een hoge energierekening en een laag inkomen. Zie voor meer informatie www.noodfondsenergie.nl

Zie ook de website Energiehulp gemeente Zaanstad