Japanse duizendknoop

De Japanse duizendknoop is een plant die veel overlast kan veroorzaken. Hij groeit heel snel en maakt veel kapot. De wortels groeien in kieren, scheuren en holle ruimtes en kunnen zo schade aanbrengen aan uw woning, leidingen, schuur of terras. Maar ook aan muren, stoepen, asfalt en funderingen. 

De plant komt eind in april uit de grond met kleine rode knoppen en blaadjes en groeit dan snel door. Het blad van de plant wordt zo groot als een hand en krijgt in de zomer een frisgroene kleur. De stengels zijn hol, lijken op bamboe en hebben soms rode vlekken. In augustus / september groeien aan het einde van de stengel witte bloemen. De plant kan tot november doorgroeien en wel twee meter hoog worden.

Wat te doen als u de Japanse duizendknoop aantreft?

Als de Japanse duizendknoop in uw tuin groeit, dan raden wij u aan de plant direct te verwijderen. Uitgraven is de beste methode. Zorg dat u ook alle wortelresten weghaalt. Dit kan het beste in het groeiseizoen (april tot en met oktober). Als u minimaal 1 keer per maand alle planten met zoveel mogelijk wortel uitgraaft dan put u de plant uit.  Controleer of de wortel (vaak een witte uitloper) nog heel is en er geen stukjes in de grond zijn achtergebleven. 

Goed verpakt bij restafval

Als u de Japanse duizendknoop verwijdert, kunt u deze in een vuilniszak bij het restafval doen. Gooi de plantenresten niet in de groene container of in de groene gft-containers.  

Zie verder de informatie op de website van gemeente Zaanstad.

Japanse_duizendknoop_Pixabay.jpg
Japanse duizendknoop2.png