Sociale huurwoningen zijn goedkopere huurwoningen die meestal eigendom zijn van een woningcorporatie. Om in aanmerking te komen voor een sociale huurwoning moet u aan bepaalde voorwaarden voldoen. Sociale huurwoningen in de regio Zaandam/Amsterdam worden aangeboden via WoningNet. Zo ook de woningen van ZVH.

Prijs van een sociale huurwoning

De huurprijs van sociale huurwoningen is maximaal € 720,42 per maand. Het gaat hier om netto huur (of kale huur). Dat wil zeggen: huur zonder servicekosten en kosten voor gas, water en licht.

Bij de veelgestelde vragen onderaan deze pagina vindt u meer informatie over de huurprijs.

Voorwaarden toewijzen woningen

Bij het toewijzen van sociale huurwoningen, wordt rekening gehouden met uw inkomen, leeftijd en huishoudgrootte. Woningcorporaties mogen hun sociale huurwoningen toewijzen aan mensen met een inkomen tot maximaal € 38.035. Verdient u meer, dan heeft u geen recht op een sociale huurwoning.  Heeft u een inkomen onder de huurtoeslaggrens? Dan komt u nu alleen nog in aanmerking voor woningen met een nettohuur tot en met € 607,46 (als u met één of twee personen bent) of tot en met € 651,03 (als u met drie of meer personen bent). De regels gelden alleen voor nieuwe huurcontracten. Dit heet passend toewijzen en is onderdeel van de nieuwe woningwet. Hier vindt u meer informatie over passend toewijzen.

Bij verdeling van de huurwoningen wordt gekeken naar:

  • Uw leeftijd en huishoudsamenstelling. Deze bepalen samen wat uw inkomensgrens is.
  • Uw inkomen. Wij wijzen u een woning toe met een passende huurprijs.
  • Uw inschrijfduur. Hoe langer uw inschrijfduur, hoe groter uw kans.

Uitzonderingen
Uitzonderingen zijn er bij bepaalde urgenties en voorrang voor bepaalde groepen zoals stadsvernieuwingsurgenten. Voor kandidaten met een GEB indicatie of een indicatie voor een aanleunwoning gelden de inkomensgrenzen niet.
Meer informatie over de voorwaarden en uitzonderingen vindt u op de website van Woningnet of op de website van de Rijksoverheid.

Een corporatie kan besluiten tot het niet toewijzen van een huurovereenkomst. Hier ziet u een overzicht van afwijzingsgronden.

Inschrijven, aanbod bekijken en direct reageren via WoningNet

Om voor een sociale huurwoning in aanmerking te komen, moet u zich eerst als woningzoekende inschrijven bij WoningNet.

 

U maakt gebruik van een oude versie van Internet Explorer. Daardoor zien sommige onderdelen van de website er niet juist uit. We adviseren u om via deze link gratis een nieuwe versie te downloaden.

Sluiten