In veel gevallen is de energierekening een groot onderdeel van de totale woonlasten.

Wat kunt u zelf doen om energie te besparen

Gebruik spaarlampen
Spaarlampen verbruiken tot 80% minder stroom dan gloeilampen. U verdient de hogere aanschafprijs dus snel terug. Nog zuiniger dus nog voordeliger is de LED-lamp. Spaarlampen en LED-lampen zijn overal verkrijgbaar.

Ventileer goed
Ventileren kost toch warme lucht, denkt u? Dat klopt. Toch is het goed om uw woning dagelijks te ventileren. Vochtige lucht en schadelijke stoffen worden afgevoerd. En een goed geventileerd huis met droge lucht warmt beter op.

Stekkers eruit
Schakel toestellen helemaal uit als u ze niet gebruikt. Ook in stand-by functie gebruiken ze stroom. Opladers van mobiele telefoons en elektrische tandenborstel kunnen uit het stopcontact als u ze niet gebruikt. Er zijn stekkerdozen met een aan/uit knop. Handig, u schakelt meerdere apparaten in één keer uit. Een ‘standby killer’ is ook een oplossing. Deze stekkerdoos plaatst u tussen uw apparaat en het stopcontact. Als bijvoorbeeld uw tv op stand-by staat, schakelt de killer deze automatisch uit.

Minder (warm)waterverbruik

Gemiddeld staat een Nederlander 7,8 minuut onder de douche. Twee minuten korter douchen per dag maakt een groot verschil. Een gezin bespaart dan jaarlijks 12.000 liter water en 90 m3 gas. Dat is € 80 per jaar.

Verwarming eerder uit

U bespaart 7% op uw gasverbruik, als u de verwarming een uurtje voordat u naar bed gaat al lager zet. Uw woning blijft dan nog voldoende behaaglijk.

U maakt gebruik van een oude versie van Internet Explorer. Daardoor zien sommige onderdelen van de website er niet juist uit. We adviseren u om via deze link gratis een nieuwe versie te downloaden.

Sluiten