Heeft u recht op de energietoeslag?

Gas en elektriciteit worden steeds duurder. Veel mensen kunnen hun energierekeningen moeilijk betalen. Daarom helpt de overheid mensen met een laag inkomen. Dat doen ze met de energietoeslag.

De gemeente Zaanstad heeft de energietoeslag uitgebreid voor huishoudens met een inkomen tot 140% van de bijstandsnorm. Het gaat om de volgende bedragen:

  • Inkomen tot 120% van de bijstandsnorm: € 1.300
  • Inkomen tot 130% van de bijstandsnorm: € 1.000
  • Inkomen tot 140% van de bijstandsnorm: € 700

Ook huurders met een collectief contract (blokverwarming) komen hiervoor in aanmerking.

Werkt u, maar verdient u niet veel of heeft u alleen AOW? Vraag de energietoeslag dan aan bij de gemeente waar u woont. Doe dat ook als u niet zeker weet of u er recht op hebt. U merkt vanzelf of u de toeslag krijgt. Als u te veel verdient, dan wordt uw aanvraag afgewezen. U ontvangt dan geen toeslag en hoeft niet bang te zijn voor een boete en er zijn ook geen andere vervelende gevolgen.

De energietoeslag heeft geen invloed heeft op uw uitkering. Die verandert er niet door. Ook uw huur-, zorg- of kinderopvangtoeslagen blijven hetzelfde. 

Heeft u de energietoeslag 2022 niet automatisch ontvangen en denkt u wel dat u in aanmerking komt? Ga dan naar www.zaanstad.nl zoekterm ‘energietoeslag”. Daar kunt u tot en met 31 december 2022 de energietoeslag aanvragen.

Afbeelding energietoeslag.jpg