We geven u graag een aantal tips om energie te besparen.

Slim verwarmen
Sluit alle deuren in huis en verwarm alleen de ruimtes waar u veel bent.  Zet de thermostaat als u thuis bent één graad lager dan u gewend bent. 

Zet de thermostaat ’s nachts en als er overdag niemand thuis is, op 15 graden. U bespaart ook als u de verwarming een uurtje voordat u naar bed gaat al lager zet. De warmte blijft altijd nog een tijdje ‘hangen’ in de ruimte. Verwarm uw slaapkamer niet.

Sluit de gordijnen ’s avonds. Zo blijft de warmte binnen. Maar zorg dat ze niet over de verwarming hangen. Zet ook geen meubels voor de radiator. Dit houdt warmte tegen.

Gebruik ledlampen
Een ledlamp werkt veel efficiënter dan een ouderwetse gloei- en halogeenlamp. Er is slechts 3 tot 9 procent van de elektriciteit nodig om dezelfde hoeveelheid licht te geven als een gloeilamp. De ledlamp is doorontwikkeld en er zijn nu allerlei geschikte alternatieven voor de gloeilamp en de halogeenlamp.

Ventileer goed
Ventileren kost toch warme lucht, denkt u? Dat klopt. Toch is het goed om uw woning dagelijks te ventileren. Vochtige lucht en schadelijke stoffen worden afgevoerd. En een goed geventileerd huis met droge lucht warmt beter op.

Stekkers eruit
Schakel toestellen helemaal uit als u ze niet gebruikt. Ook in stand-by functie gebruiken ze stroom. Opladers van mobiele telefoons en elektrische tandenborstel kunnen uit het stopcontact als u ze niet gebruikt. Er zijn stekkerdozen met een aan/uit knop. Handig, u schakelt meerdere apparaten in één keer uit. Een ‘standby killer’ is ook een oplossing. Deze stekkerdoos plaatst u tussen uw apparaat en het stopcontact. Als bijvoorbeeld uw tv op stand-by staat, schakelt de killer deze automatisch uit.

Minder (warm)waterverbruik
Maximaal 5 minuten douchen in plaats van de gemiddelde douchetijd van 9 minuten bespaart een gemiddeld huishouden op jaarbasis ruim 15.000 liter warm water en 60 m3 gas.

Licht uit
Doe altijd het licht uit als u niet meer in een kamer bent.

In de keuken
Gebruik het juiste formaat pannen bij het koken. Vul de pannen niet te vol met water. En doe altijd een deksel op de pan. 
Ontdooi uw koelkast en diepvrieskast regelmatig. Het laagje ijs kost extra koelcapaciteit. 

Wassen
Was met een volle trommel. Hetzelfde geldt voor de vaatwasser. Gebruik bij het wassen een zo laag mogelijke temperatuur: Wassen op 60 graden kost twee keer zoveel energie als wassen op 40 graden. 
Een wasdroger verbruikt veel stroom. Centrifugeer daarom het wasgoed voordat u het in de droger stopt. Nog beter is de was buiten te laten drogen.

Voor nog veel meer tips zie de website van Milieucentraal.

energieadvies.jpg

Vraag gratis en vrijblijvend een bespaaradvies aan

Een gratis bezoek van of een videobelafspraak met een energiecoach kan u een paar tientjes tot honderden euro’s per jaar schelen. De coach kijkt met u naar het energieverbruik in uw woning. U krijgt een bespaarrapport en kunt kiezen uit handige bespaarproducten zoals ledlampen, radiatorfolie, tochtband of een waterbesparende douchekop. Lees meer over de energiecoach.